ZETApress

hírportál

Művészek az állatokért

Ősz óta egy félig nyitott európai állatkereső rendszer működik az Interneten, mondta Pintér Zsolt állatorvos tegnap délután a Magyar Sajtó Házában. A Magyar Állatorvosi Kamara is csatlakozott ehhez, így jövő év elejére az összes állatorvosi rendelő is tagja lesz. Az elkóborolt, vagy kidobott kutyák mikrochipjeit a rendelőkben tudják majd leolvasni, s ők értesítik aztán a gazdit a megkerült kedvencről. Minél több kutyába operálják bele a chipet, annál hatékonyabb lesz a nyomon követés hazánkban is.

Nem kell félni attól, hogy rossz emberek a rendszerrel keresnek majd számukra értékes ellopni való kutyát, mert a nyilvántartáshoz csak az állatorvosok férhetnek. Csak a chipszámból kereshető meg a gazdi, de egy-egy kutyafajta beütésekor nem adja ki a címlistát, mondta el kérdésemre Pintér doktor. Attól sem kell félnünk, hogy a kilökött kutyából valaki előzetesen kibányássza a chipet, hogy anonim maradhasson, mert a szakszerűen beültetett azonosítót nehéz megtalálni a bőr alatt. A menhelyek is rendelkezni fognak majd leolvasóval, így ők is megtalálják a gazdit. Ha elviszi a kedvencet, felszabadul egy hely az újabb elkóborolt ebnek.

A beszélgetésre a MÚOSZ Erdészeti, Természetvédelmi és Vadászati Szakosztálya által szervezett sajtótájékoztatón került sor, melyhez az apropót a soproni kutyamenhely ügye adta. Mint köztudott, a 160 kutyát mostoha körülmények között tartó és a négy éven át rajtuk kísérletező Ö. A. megúszta tettét tíz hónap felfüggesztett fogházzal, de még azt is megfellebbezte. Az állatok szakszerűtlen tartásáról Árkosi József és Kiss Barbara készített fotókat, melyeket tegnaptól láthatunk. A kiállítást a Pa-dö-dö, azaz Lang Györgyi és Falusi Mariann nyitotta meg, s a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség támogatta. Hegedűs Eszter számos cikket írt a témában, és a sajtóbeszélgetést is ő vezette a Mikszáth-teremben.

A művészvilág is a jó ügy mellé állt

Markó Iván hármas jubileumot ünnepel az idén. Márciusban lesz hatvan éves, negyven éve van a pályán és tízéves az együttese. Ez utóbbit már megünnepelte a Thália Színházban, s Terézváros díszpolgára most kutya gálaestre készül ugyanott. A drága belépőjegyek árából az állatmenhelyeket szeretné támogatni. A művészvilág és a közélet több neves személyisége jelen volt a megnyitón, s Udvaros Dorottya máris elvállalta a fellépést a gálán.

S hogy kik voltak a sztárok, akik a jó ügy mellé álltak? Eljött Zalatnay Cini Delhusa Dzsonnal és a három gyermekes Terry Black-kel, ott volt Payer Öcsi és Heiligh Gábor, Vincze Lilla és Keresztes Ildikó, Zsadon Andrea és David Merlini. Többen kedvenc négylábúakat is bemutatták. A jól nevelt kutyusok nyugodtan viselkedtek a hosszú monológok alatt. Több tévétársaság is forgatott, de a sztárokat nem a szereplésvágy vezette a beszélgetésre.

Magyar György ügyvéd a jogi lehetőségekről beszélt. Sajnos a bírák nem védik még kellőképp az állatokat. Hiába szabhatnának ki egy-egy ügyben három év letöltendő börtönt is, megússza az állatkínzó felfüggesztett szabadságvesztéssel, vagy enyhe pénzbírsággal. Igaz, ő sem a hosszú börtönévek híve, hanem a jóvátételnek. Kötelezzék a tettest közhasznú munkára az állatok érdekében hosszú hónapokon, akár több éven át!

Nick Árpád erőművész Kispesten védi a kutyákat a rossz gazdáktól. Bemutatta azokat a sebhelyeket, melyeket a kutyaviadalok szervezőivel vívott küzdelemben szerzett a parkokban, erdőszéleken. Szívesen vágná hátba az utcán az állatkínzókat, húzná meg a fülüket, de ezt nem teheti. Tudja jól, hogy tilos az önbíráskodás. Sopronból is szívesen kimentené a sintértelepre leadott 16 kutyát, de azt sem teheti. Kénytelen tudomásul venni az állatkísérletek folytatását.

A soproni Ö. A. továbbra is kísérletezhet

S milyen kísérletek folynak még mindig ugyanott? A betiltott menhely gazdája választotta ki a legszebb ebeket, és hatósági engedéllyel vitte át a sintértelepre. Ott továbbra is naponta felügyeli őket, s folytatja a négy éve tartó kisded játékait az önkormányzat tudtával. Szomszédja állítólag egy önkormányzati képviselő, illetve a megyei bíróság elnök asszonya. Ügye másodfokon most épp hozzá került.

A száznál is több lefoglalt kutyát az ország különböző menhelyeire szállították, s tegnap ezek képviselői is megszólaltak. Mivel bűnjelként szerepelnek az állatok, a per jogerős lezárásáig örökbe sem adhatók. Tartásukról a menhelyek gondoskodnak, s erre a hatóságoktól sem várhatnak segítséget. Csak a jogerős bírói döntés után élhetnek kárigénnyel a pervesztesnél. Ha Ö. A. másodfokon ártatlanként távozhat a bíróságról, a költségeket a Magyar Állam viseli, míg a felfüggesztett fogházbüntetés helybenhagyásakor a perköltségen felül a tartási költségek megfizetésére is kötelezhetik.

A sajtótájékoztató után megnézhettük Mógor Ágnes Kutyásfilm című művét az ember és a kutya kapcsolatáról, de ezt már kevesen várták meg. Sajnálhatják, akik elmentek, bár a hosszúra nyúlt beszédek után őket is meg lehet érteni. A stábok már korábban levonultak.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mediáció
  2. ZETApress » Örökbefogadási nap lesz szombaton
  3. ZETApress » Kutyaügy a rendőrségen

Szóljon hozzá!