ZETApress

hírportál

Szülinapi állatpapi

Tortát kaptak az állatok az Állatkert 157. születésnapján. Mától vasárnapig Állatkerti Fesztivállal várják a látogatókat – tudtuk meg délelőtt a Városligetben. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Különleges, az állatoknak is fogyasztható tortával ünnepelte 157. születésnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ezzel elkezdődött a vasárnapig tartó Állatkerti Fesztivál is, amelyen számos érdekes programmal, élménnyel, koncertekkel várják a látogatókat. Ma ünnepli 157. születésnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert. A városligeti intézmény, amely a világ egyik legrégebb állatkertjének számít, 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit, vagyis még azelőtt, hogy Pest-Buda-Óbuda egyesülésével Budapest létrejött volna, hiszen erre csak hét évvel később, 1873-ban – 150 éve – került sor.

A szülinapra különleges szülinapi tortával is készültek, amely nemcsak emberi fogyasztásra alkalmas, hanem a növényevő és mindenevő állatoknak is adható. A különleges finomságot az Állatkerti Alapítvány egyik támogatója, a Suhajda Cukrászda és Csokoládémanufaktúra cukrászai készítették, Szentandrási-Szabó Emese mestercukrász vezetésével, a Törpe Tortagyár gyermekfoglalkoztató támogatásával.

A végleges torta elkészítését gondos kísérletezés, illetve próbasütések előzték meg, hogy a megfelelő recept kialakuljon. Maga a torta, amely valójában egy gyümölcskenyér jellegű finomság, rizsből, répából, almából, banánból, kókuszzsírból, zabitalból, tojásfehérjéből, teljes kiőrlésű lisztből, zabpehelyből, puffasztott rizsből és puffasztott árpából készült, a tetejére pedig díszítésként különféle gyümölcsök és zöldségek, például főtt csöves kukorica, görögdinnye, ananász, ribizli és szőlő kerültek.

A tortából az Állatkert számos lakója kapott, többek között a gyűrűsfarkú makik, az ecsetfülű pusik, a vízipacik, az elefánik, a szélesszájú orrszarvúk, a tevék és a tapírok is, akik nagy-nagy örömmel kebelezték be a szülinapi desszertet.

Az augusztus 9-i szülinappal indult és egészen 13-án vasárnapig tart az Állatkerti Fesztivál számos programmal, élménnyel, látnivalóval. Már ma találkozhat a közönség a Gulliver Gang gólyalábas zenészeivel és több más fellépővel.

Az elkövetkező napokban színpadi programokkal, kvízjátékkal, koncertekkel, bábelőadásokkal, továbbá fotószínházzal, cosplay jelmezesekkel, arc- és csillámfestéssel, állatos élményprogramokkal és szakvezetésekkel, illetve a helyszínre kitelepülő partnerek – a Kiscelli Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, a Róth Miksa Emlékház, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az Afrika Vadvilágáért Egyesület – programjaival várják a közönséget.

A fellépők között lesz Gubás Gabi és a Szeleburdi Mesezenekar, a Kontraszt-zenekar, az Egyszervolt Mesezenekar, a Majorka Színház, Katona Petra és Zenekara, a Blue Canarro Group, a Merry Go Round akusztikus duó, az Ocho Macho, Bíró Eszter, a Veronaki-zenekar, a Kiskalász-zenekar, valamint a Stereo Swing feat. Szűcs Gabi Gatsby-party élménytáncosokkal. Lesz még kiskertész tanoda, papírmerítés és nemezvirág készítés, sőt Teddy Maci Kórház is.

A következő 4 napon az Állatkert meghosszabbított nyitva-tartással várja a közönséget. Bár az állatházak, beltéri bemutatóhelyek ezeken a napokon is a szokásos rend szerint lesznek nyitva és zárnak be csütörtök-pénteken 17:30-kor és szombat-vasárnap 18:30-kor, magában az Állatkertben, a kert szabadtéri területeinek egészen sötétedésig sétálhatnak a látogatók, az esti – 20 órai – koncertek színhelyén pedig természetesen tovább, a koncert végéig, várhatóan 21:30-ig lehet majd tartózkodni.

Természetesen akik a kert valamennyi lakóját látni szeretnék, azoknak mindenképpen napközben, még az állatházak zárása előtt érdemes érkezniük! A főbejáratnál a belépés mind a négy napon 20:30-ig lehetséges. Az Állatkerti Fesztivál a szokásos állatkerti jegyekkel és bérletekkel látogatható, a részletes program-kínálat a FÁNK weboldalán olvasható.

Szóljon hozzá!