ZETApress

hírportál

Kutyaügy a rendőrségen

Meglepő hírt olvastam a minap. Szomszédja kutyáját akarta megmérgezni valaki egy kisvárosban, de többszöri kísérlete sikertelen maradt. Mérgében egy szöges karót ragadott, mellyel súlyosan megsebesítette gyűlölete tárgyát. A jobb sorsra érdemes négylábú életét csak a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg. Az ügy feljelentés után a helyi rendőrségre került, de a szabálysértési előadó megszüntette az eljárást. Szerinte nem állt fenn az állatkínzási tényállás.

Nem is értem, mit várunk egy rendőrtől, ha tapasztalt jogászok sem szereznek érvényt a pár éve szigorított állatvédelmi törvénynek. Hiába sújtható hároméves börtönnel valaki, még felfüggesztett szabadségvesztést sem szabtak ki eddig bíróságaink. Nagy port vert fel korábban az a soproni eset, amikor valaki mintegy kétszáz kutyán végzett tiltott kísérleteket, miközben embertelen körülmények között tartotta őket. Ő is megúszta a börtönt, a kutyák egy részét is megtarthatta, s egy újabb bírói ítélet a sajtót kötelezte helyreigazításra, amiért csúnyákat írt róla.

Januárban a Magyar Sajtó Házában jogászok, állatvédők és művészek gyűltek össze, hogy az állatok védelmében tanácskozzanak. Nick Árpád erőművész arról beszélt, hogy Kispesten megvédi a kutyákat a rossz gazdiktól, akiket szívesen vágna hátba, ha rosszul bánnak a négylábúikkal. Kár, hogy vidékre nem szokott lemenni! Jó lenne, ha végre hatóságaink is bekeményítenének! Felelős vagy azokért, akiket megszelídítettél! ? tartja a népi bölcselet, s ezt jó lenne végre a bíróságoknak is észrevenni. Függetlenségük nem fajulhat odáig, hogy a hatályos törvényeinktől is függetlenítsék magukat!

Szóljon hozzá!