ZETApress

hírportál

Állatkerti arák

A Fővárosi Állat- és Növénykert az Állatkerti Alapítvánnyal közös sajtótájékoztatón mutatta be a Virághné Szamosi Judit végrendeletében az Állatkerti Alapítványra hagyott támogatásból megújult jácintkék ara röpdét ma délelőtt a Xántus János-ház melletti Fácánterasznál. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Két évvel ezelőtt nem mindennapi levelet kapott az Állatkerti Alapítvány, amelyből kiderült, hogy régi örökbefogadójuk, néhai Virághné Szamosi Judit szakpszichológus végrendeletében az Állatkerti Alapítvány volt az egyik kedvezményezett. Egy Székely Mihály utcai 3 szobás lakást garázzsal, egy alig használt Volkswagen Pólót és némi értékpapírt hagyott rájuk.

Mivel az örökhagyó kedvencei a papagájok voltak, a végrendelkezés nyomán kapott támogatást a Dél-Amerikában honos, őshazájukban ritkulóban lévő jácintkék arák férőhelyének korszerűsítésére használták fel. Ezt a fajt itt évtizedek óta tartják és nagy sikerrel szaporítják. Az elhelyezésükre szolgáló komplexum eddig egy tíz éve saját erőből épített röpdéből, illetve a közönség számára nem látogatható elkülönítő röpdékből állt. Ezt a komplexumot korszerűsítik most.

Az új bemutató röpde már elkészült, ezt adták most át, ősszel pedig a munka a további, kulisszák mögötti terek korszerűsítésével folytatódik. Az állatkerti papagájszaporítás jelentőségéről, a jácintkék arákról, illetve az örökségről és a komplexum korszerűsítéséről dr. Sós Endre főállatorvos, a FÁNK természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója, Molnár Zoltán, a FÁNK illetékes állattartó körzetének vezetője és Montskó Éva, az Állatkerti Alapítvány elnöknője tájékoztatott. A 2021-ben és ’22-ben Budapesten kikelt fiatal jácintkék arafiúkat (Intit és Teotlit) is láthattuk, velük gondozónőjük: Tari Vera madarász foglalkozott.

Szóljon hozzá!