ZETApress

hírportál

Magyar tinilányok Eb-sikere

Ivánka-lányok újabb robotikai nemzetközi sikere: a DIVE&CLEAN 2. helye a hannoveri RoboCup Európa-bajnokságon. Óriási magyar siker a víz alatti kukák telepítésével a fiatal innovátorok 2. helye a Robotika Európa-bajnokságon – tudatta Garay-Tóth János, a MISZ sajtófőnöke.

A németországi Hannoverben került megrendezésre a RoboCup Junior Európa-bajnokság. A 2024. június 13-től 16-ig tartó versenyen, az OnStage Entry kategóriában, a magyar DIVE&CLEAN csapat megszerezte a kiemelkedő 2. helyezést. A nemzetközi zsűri és a közönség is nagy érdeklődéssel fogadta a magyar produkciót, hiszen az Európa-bajnokság előtt már kiemelkedően szerepeltek a magyar fiatalok két nemzetközi versenyen is. Márciusban harmadikok lettek a RoboCup Junior Zagreb Openen és májusban megnyerték a RoboCup Junior Austrian Opent. Tavaly szeptemberi dániai 2. helyükről idekattintva olvashatunk.

A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, a 8 éves Ivánka Lizanna és a 12 éves Ivánka Laura egy olyan robotikai projekttel szerepeltek, melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet. Tekintettel arra, hogy jelenleg nagyon kevés olyan búvár expedíció van melynek kimondott célja a tengerfenéken található szemét begyűjtése, a fiatalok ötlete a jelentős többséget képviselő szabadidős búvároknak szól, akik általában nem visznek magukkal semmilyen tároló eszközt mely alkalmas lenne erre a feladatra.

A produkció nagyon látványos és számos technikai újdonságot tartalmaz, a robotok egymással kommunikálnak és a végén még a közönség és része lesz az előadásnak az ember-robot interakció által.  A jelentős innovációs megoldásokkal a tanév kezdete óta foglalkoznak Majoros József felkészítő tanár irányításával a British International School Budapest és a budapesti Eötvös József Gimnázium robotikai műhelyeiben.

1 hozzászólás

  1. Nagyon örülök és gratulálok!