ZETApress

hírportál

Kuvaszok a polgárőröknél

Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél. Az Agrárminisztérium támogatásával immár 7. alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség a fajtamentő mintaprogram részeként ma Dunakeszin.

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos szerint a kuvaszok bátorsága, intelligenciája, tekintélyt parancsoló megjelenése és hűsége ahogy a történelem során, úgy ma és a jövőben is segítségünkre és örömünkre lehet. 2018-ban indult el a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége és az OPSZ együttműködésében a fajtamentő mintaprogram, amiben egykori pásztor- és őrző-védő kutyák leszármazottjai járőrszolgálatba állnak. Eközben egy másik szolgálatot is ellátnak: népszerűsítik a hungarikumok ügyét, az értékeinkhez való ragaszkodást, a magyar életmód védelmét!

Hazánk a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát, ezért kapott kiemelt szerepet a kormányprogramban a genetikai erőforrások megőrzése növény- és állatfajaink, -fajtáink tekintetében, köztük a kiemelt nemzeti értékeink és a hungarikumaink esetében hangsúlyosan is. A program nemcsak cél, hanem eszköz is arra, hogy az emberek megismerjék, megszeressék az ősi magyar kutyafajtákat, ám ezek fennmaradásához nem elég, hogy a nemzeti kincsek közé kerültek, majd hungarikummá váltak, mert attól fognak megmaradni, ha a kutyatartás, a magyar kutyák tartása az életmódunk részévé válik – mondta el a miniszteri biztos.

Túrós András, az OPSZ elnöke arra emlékeztetett, hogy 11 hónappal ezelőtt született meg a döntés: a polgárőrségnél önálló lesz a lovas és a kutyás szolgálati tagozat és az utóbbi új résszel, az állatvédelemmel bővül. A kutyás szolgálati tagozat repülőrajtot vett kitűzött céljai elérésében, az állatvédelemmel és a felelős állattartással kapcsolatban pedig az egyik feladat közösen meghatározni, hogy mit tehetnek a polgárőrök ezen a területen! A három új kuvaszkölyökkel – Lujzival, Bodzával és Bakával – együtt a Polgárőrség már 37 kuvasszal rendelkezik, így ez a fajtamentés sikeres volt! – mondta az elnök.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett azt emelte ki, hogy a 11 hónappal ezelőtt született megállapodás szerint a többi között az alapítvány minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a polgárőrség állatvédelmi tevékenységét. Az elnök asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgárőr nemcsak a közrendet, a társadalmat szolgálja, de példát is mutat felelős állattartásból, hiszen meg tudják mutatni, hogy milyen jól szocializáltak, és milyen fantasztikusak ezek a kutyák!

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, az Őshonos Magyar Kutyákkal Közjóért Alapítvány alapítója húsz éve nyújtott be határozati javaslatot a kilenc magyar régi kutyafajta nemzeti kincsként való elfogadásáról. – Szép gesztus, hogy a polgárőrséggel együttműködve évről évre kölyökkuvaszokat kapnak a polgárőrök, mert meg kell találni a kuvasz helyét a mai világban is. Ezt igyekszünk mi is támogatni, hiszen fontos, hogy ezt a szép, erőteljes magyar kutyát őrző-védő munkára is használjuk! – mondta Újbuda országgyűlési képviselője hozzáfűzve: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek használható kutyák a mai viszonyok közepette is, ezért a Polgárőrség is szíves-örömest befogadja őket.

Szóljon hozzá!