ZETApress

hírportál

Bethesda 150 a Stefániában

A Bethesda 150 éve150 éves a Bethesda Gyermekkórház, Budapest-Zugló kiállítással köszöntötte a jubiláló intézményt. A január 15-én pénteken megnyitott tárlat február 3-án szerdáig naponta 10-től 18 óráig tekinthető meg a Stefánia Palota folyosóján – tudatta Koroknay Klára.

A Stefánia Palota Színháztermében tartott tegnap délutáni megnyitón Karácsony Gergely zuglói polgármester, a kiállítás egyik fővédnöke köszöntötte a megjelenteket. – A kórház az egyik legpatinásabb, emellett az egyik legprogresszívebb intézményünk is. Ez is azt mutatja, hogy a hagyomány nem gúzsba köt minket, hanem abból szárnyalni, építkezni lehet. Az a szeretetteli gyógyítás, ami a kórházban zajlik, a modern orvostudomány egyik kiemelt feladata! – mondta a városatya.

A Bethesda 150 éve című kiállítást a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely rendezte a XIV. kerületi Stefánia út 34-ben. A tárlat négy időszakra bontva mutatja be a Bethesda történetét 1866-tól napjainkig. Az első időszak tárgyi emlékei, például régi énekeskönyvek, a lelkészi hivatal emlékei, még az alapítókhoz, a Német-ajkú Református Leányegyház Gyülekezetének tagjaihoz kapcsolódnak. Velkey György főigazgató a kórház életét szakmai szempontból mutatta be. Beszélt a közösségi és családias légkörről, valamint arról, hogy sokat köszönhetnek annak a szakmailag megalapozott munkának, amit a diakonisszák a németországi Kaiserwerthből hoztak hazánkba. Az egykori Anyaházukból kialakított Anyák Háza november 19-ei átadásáról idekattintva olvashatunk.

Felszólalt még Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója és Géra Eleonóra, az ELTE Művelődéstörténeti Tanszékének docense. Végezetül Csanádi Andrásné Bodoky Ágnes a zuglói tárlat céljáról szólt: Egy 150 éves intézmény történetének különböző korszakait bemutató kiállítás feladata, hogy hidat építsen a múlt és a jelen közé, és felmutassa, ami közös bennük, ami maradandó, hogy ezekből erőt lehessen meríteni a mához, és reménységet adni a jövőhöz! – mondta a kórház egykori lelkész-igazgatójának, Bodoky Richárdnak leánya.

Szóljon hozzá!