ZETApress

hírportál

Anyaházból Anyák Háza

Anyák HázaMérföldkőhöz érkezett a gyermekek hozzátartozóinak méltó elhelyezése a Bethesda Gyermekkórházban: ma délben ünnepélyesen átadták az Anyák Házát. A gyermekeiket a tartós kórházi kezelésre kísérők elszállásolására egy eddig használaton kívüli és alapos felújításra szoruló épületet alakítottak át.

Az ország távolabbi részeiről érkező szülők rendezett körülmények között maradhatnak gyermekeik közelében, így közvetlenül is segíthetik gyógyulásukat. A kezdeményezés egyedülálló Magyarországon. Hazánkban régóta jogszabály írja elő a beteg gyermek jogát ahhoz, hogy kórházi tartózkodása alatt a szülő mellette maradhasson. Sok gyermek-egészségügyi intézményben, így a Bethesda Gyermekkórházban is mindennapos problémát jelentett a szülők elhelyezése gyermekük kórházi tartózkodása alatt.

A Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház idén ünnepli 150 éves évfordulóját, és ebben az esztendőben fejeződött be egy olyan országos kezdeményezés, amelynek révén a diakonisszák régi Anyaháza ? ahol egykor a gyógyító tevékenységet segítő nővérek éltek ? ismét életre kelt: megújulva fogadja az ápolószemélyzetet és a szülőket. A Bethesda Anyák Háza a kórházban ápolt gyermekeket kísérő családtagoknak ad szálláslehetőséget, köszönhetően annak a széleskörű és immár 4 éve tartó szerves együttműködésnek, amely a megvalósulást eredményezte.

A Bethesda Gyermekkórházban működő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ ellátja a távoli településekről érkező súlyos égési sérült gyermekeket is: a több hónapos kórházi ápolást igénylő gyógyítás és az azt követő rehabilitáció egyik nehézsége volt a kórházba érkező szülők elszállásolása. Mostantól a Bethesda Anyák Háza biztos pont a szülők számára, hiszen nem csupán szállást kapnak, illetve lehetőséget a legszükségesebb mindennapi teendők ellátására (mosás, főzés, közösségi tér), hanem lelki támogatást is találnak.

A gyermekek valódi gyógyítása nem fejeződik be a kórházi munkával, folytatódik a rehabilitációval, a teljes családi-társadalmi visszailleszkedésig. A súlyos égési traumát szenvedett gyermekekre ez még inkább igaz. A gyógyító intézmények helyi igényei és lehetőségei nagyon eltérnek, ezért erre a problémára az állam, az egyházi, a civil és a vállalati szféra együttműködése jelentheti a megoldást. A Bethesda Anyák Háza a körültekintő közös gondolkodás és gondoskodás eredménye és egyszersmind jelképe is. Az ünnepélyes megnyitón dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes és őexcellenciája Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete jelképesen adta át dr. Velkey Györgynek, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójának a Bethesda Anyák Házát.

Az átadási ceremónián külön köszöntötték Kováts Adél színművészt, Jaksa Petra önkéntes tűzoltót, és Sándor Juditot, az SCA munkatársát, mint a kezdeményezés jótékonysági nagyköveteit. ? A szülő jelenléte segít abban, hogy az idegen környezetben elviselt fájdalmak és elhagyatottság érzése ne okozzon visszafordíthatatlan lelki károkat a gyermeknek. Ebben az orvosok és a nővérek helytállása, felkészültsége, valamint a szülők bátorító, folyamatos jelenléte egyformán és alapvetően szükséges ? mondta Kováts Adél. A művészvilágból felfedeztem Szinetár Dórát és Janza Katát is kisfiával.

Ünnepi beszédet mondott dr. Bogárdi Szabó István püspök, a MRE Zsinatának lelkészi elnöke, Karácsony Gergely, Zugló polgármestere és a legfőbb támogatók: az SCA Hygiene Products Kft, a Hungaropharma Zrt. és a SPAR Magyarország Kft. disztribútorai is. Niclas Trouvé őexcellenciája, Svédország magyarországi nagykövete rámutatott, hogy egy egészségügyi intézmény ingatlanállományának bővítése egyszerre szól a családok összetartásáról és több ország különböző szereplőinek összefogásáról a közös értékekért. Külön megtiszteltetés az, hogy az úttörő szerepet egy svéd nagyvállalat, az SCA magyar munkatársai vállalták magukra.

A Hungaropharma Zrt. stratégiai partnerként csatlakozott az Anyák Háza megépítéséhez, és saját eszközeit hatékonyan használva bevonta az együttműködésbe a Nagykeresedéssel szoros kapcsolatban álló Gyöngy és Alma Gyógyszertárak gyógyszerészeit, expediáló szakasszisztenseit ? emelte ki Dr. Feller Antal, a Hugaropharma Zrt. vezérigazgatója.

? A Bethesda Anyák háza mérföldkő a családok életében. Anyavállalatunk, az SCA egy jellegzetesen svéd értékeket és üzleti kultúrát képviselő világcég, amit Care of Life-jelmondatunk is kifejez. Az SCA globális Care of Life-értékrendjét a mindennapi élet szerves részeként itt és most képviselni tudjuk. Mi is átéljük, amit minden szülő, ha gyermekük megbetegszik. 4 év közös munka után végre a sikerben is közösen osztozva tudok köszönetet mondani ? köszönte meg Venter Zoltán, az SCA Hygiene Product Kft. ügyvezető igazgatója kollégáinak, együttműködő partnereinek, és minden vásárlónak, akik segítették a közös cél megvalósítását.

A Bethesda Anyák Háza kialakítása eddig hozzávetőleg hatvanmillió forint ráfordítást és 4 év összehangolt munkát igényelt. Ebben számos új ötletre, nemzetközi és hazai együttműködő partner segítségére, támogatására is szükség volt, így pl. a kivitelezési feladatokból holland önkéntesek is komolyan kivették a részüket. A Bethesda Anyák Házában kialakított tíz helységből öt a gyermekeket kísérő szülők, öt pedig a kórház ügyeletes orvosai és nővérei számára nyújt majd szálláslehetőséget.

A Bethesda Anyák Háza külső munkálatai és energetikai korszerűsítése, valamint a belső terek végleges kialakítása a jövő évben történhet meg. Az épület fenntartásához, üzemeltetéshez és fejlesztéshez szükséges források előteremtése további feladatok elé állítja a Bethesda Kórház hivatalos Alapítványát, támogatói körét, a gyógyító munkát végzőket, és a szülőket is. A Bethesda Anyák Háza példája ebben is új értéket teremt az egész társadalom számára, a fenntartható társadalmi felelősségvállalás (CSR) új, gyakorlatias és a gyakorlat által igazolt koncepciójával.

Szóljon hozzá!