ZETApress

hírportál

A Tóra fényénél

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjteményben 16 órakor nyílt meg A Tóra fényénél – Sokszínű orthodox zsidó életvilágok a hurbán előtt című időszaki kiállítás a ferencvárosi Páva utca 39-ben. Fotóink Lantai József felvételei.

Köszöntőt mondott dr. Grósz Andor, a Holokauszt Emlékközpont Kuratóriumának elnöke, majd Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a tárlatot, melyet dr. Fényes Balázs nyugalmazott egyetemi docens, a kiállítás szakmai lektora mutatott be a zsinagóga karzatán.

A kiállítás a magyarországi hagyományos zsidóság közép-európai begyökerezettségét és életmódjának változását hivatott bemutatni, hangsúlyosan a cseh-morva és Habsburg Galícia területéről érkező zsidóság szociokulturális különbségeit, a magyarországi orthodox zsidóság Nyugat és Kelet közötti elhelyezkedését.

A mentalitástörténeti kiállítás az életmód megőrzésének módjaira, a hagyományok átmentésének útjaira helyezi a hangsúlyt. A látogatók számára a mindennapi élet tükrében teszi megfoghatóbbá a témát. Célunk nem pusztán a megkülönböztetés és a deportálás bemutatása, hanem a társadalmi begyökerezettség, sokszínűség felmutatásával a veszteség tudatosítása. A kiállítás a közösségi és családi élet tárgyi és dokumentum-örökségéből mutat be válogatást a kárpát-medencei hagyományos zsidóság differenciáltságát felmutatva, archív fotókkal gazdagon illusztrálva.

Szóljon hozzá!