ZETApress

hírportál

Civilek a pártközpontban

Kunhalmi ÁgnesAz MSZP megnyitja Jókai utcai székházát a Budapestre érkező menekülteket segítő civil szervezeteknek, hogy azt logisztikai és koordinációs központként használják. Az ellenzéki párt lépését Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, a budapesti szocialisták elnöke jelentette be délelőtti, terézvárosi sajtótájékoztatóján.

Kunhalmi Ágnes szerint a magyar társadalmi béke a menekültek támogatásával és nem a kormány gyűlöletkampányával tartható fent. Az MSZP ezért felszólítja a kabinetet, hogy akár külön buszjáratokkal segítse a menekültek áthaladását, a pályaudvarokra pedig információs pontokat állítson fel és új, átmeneti befogadó táborokat is hozzon létre! Megismételte továbbá vasárnapi kérését: a menekültek kapjanak tisztasági csomagot!

Az MSZP emellett maga is kész információkkal segíteni a menekülteket, például térképek lefordításával és sokszorosításával. A szocialista képviselő szerint a kabinet ahelyett, hogy ehhez hasonló lépéseket tenne az erre a célra rendelkezésére álló uniós forrásokból, szándékosan krízishelyzet kialakításán dolgozik, amivel alátámasztaná gyűlöletkampányát. A magyar lakosság kétharmada ugyanakkor már rájött, hogy az uniós pénzből finanszírozott undorító plakátkampány, valamint az új vasfüggönyt jelentő határzár csak a rossz kormányzásról és a korrupcióról akarja elterelni a figyelmet ? vélekedett Kunhalmi Ágnes.

A szocialisták fővárosi elnöke köszönetet mondott a menekülteket segítő minden civilnek és közalkalmazottnak. Kérdésemre elmondta, hogy több civilszervezettel felvették már a kapcsolatot, így nem a sajtóból kell tudomást szerezniük a délelőtti székházmegnyitásról. Szerinte a kormány hisztériakeltésével szemben egyenes gerinccel áll Budapest és az ország egyre nagyobb számban szolidáris lakossága. A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az MSZP Székházában befogadja a menekülteket, ezért ott csak logisztikai központ működhet.

Összefogás a menekültekért

A Katolikus Karitász már korábban együttműködési megállapodást kötött a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, melynek keretében folyamatosan segítette a befogadó állomásokon elhelyezett menekülteket. Tekintettel az elmúlt hónapokban hazánkba érkező migránsok számára, még hatékonyabban vesz részt szervezetünk ebben a munkában ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Ferenc pápa útmutatását követve, a Karitász folyamatosan figyelemmel kíséri a Magyarországra érkező, átutazó menekültek helyzetét, készen arra, hogy segítségére siessen az otthonaikat elhagyni kényszerülőknek. Segélyszervezetünk kiemelt figyelmet fordít a táborokba érkező kísérő nélküli kiskorú gyermekekre és idősekre, akik számára otthonuk elhagyása komoly traumát jelent. Számukra bébiételt, vitaminokat, gyógyszereket, ruhákat juttattunk el, valamint lelki segítségnyújtással is támogatjuk őket. 1356-os adományvonalunk hívásával bárki 500 forinttal támogathatja a menekültek segítését.

Szóljon hozzá!