ZETApress

hírportál

Nemzetközi ösztöndíjas

Ösztöndíjjal tölthet Németországban fél évet Majid Hazrati, a Széchenyi István Egyetem iráni hallgatója. A nemzetközi hallgatók számára is adott a lehetőség, hogy ösztöndíjjal egy európai partnerintézménynél töltsenek egy-egy félévet, megismerve egy másik kultúrát és intézményt. Számos külföldi hallgató él is ezzel – tudatta az SZE Kommunikáció.

Az Irán északi részéről, Parsabad városából származó Majid Hazrati tavaly ősz óta tanul a Széchenyi István Egyetem infrastruktúra-építőmérnöki mesterképzésén. A 35 éves hallgató építőmérnökként végzett hazájában, s az elmúlt években jelentős munkatapasztalatot szerzett, azonban tanulmányai kiegészítéseként, új lehetőségek és önmaga megismerése érdekében érkezett Európába. A tavaszi szemesztert Németországban tölti, ahova egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően utazhat, hogy bővítse tudását és új élményeket szerezzen.

Majid tanulmányai színhelyéül több szempont miatt is a Széchenyi Egyetemet választotta. – Egyrészt az intézmény három féléves mesterképzését rendkívül színvonalasnak tartom, másrészt mielőtt jelentkeztem volna, rengeteg e-mailt váltottam dr. Borsos Attilával, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánhelyettesével, valamint a Nemzetközi Programok és Alumni Központ munkatársaival, és rendkívül pozitív, megerősítő visszajelzéseket kaptam, ami szintén befolyásolta döntésemet – mondta.

Olyan ember vagyok, aki nagyra becsüli az emberi interakciókat, és telefonálás helyett gyakran személyesen mentem el a Nemzetközi Programok és Alumni Központ irodájába, ha bármi kérdésem vagy problémám adódott. Az iroda munkatársai mindig örömmel fogadtak, és türelemmel fogadták kérdéseimet, mindenre megfelelő választ keresve – fogalmazott Majid hozzátéve: sokat jelent számára, hogy a megbízható és segítőkész egyetemi munkatársak minden helyzetben támogatják.

Az iráni hallgató remekül beilleszkedett a magyarországi életbe, és kifejezetten otthon érzi magát. – Győrre már az otthonomként tekintek, hiszen majdnem minden, ami fontos számomra, itt található, minden a rendelkezésemre áll elérhető közelségben. A barátaim is itt vannak mellettem, ami könnyebbé teszi a dolgokat, valamint a campus területéről egy rövid sétával bárhova elérhetek – fogalmazott megjegyezve: esténként szívesen sétál a belvárosban a barátaival, és alkalomadtán kihasználja az egyetemnél található sportpályákat, előszeretettel kezdve a napot a futópályán kocogva.

Majid emellett szívesen utazik szabadidejében, amit jelentősen megkönnyít Győr kitűnő elhelyezkedése és a gyakran induló busz- és vonatjáratok. – A magyar főváros mellett az elmúlt félévben sikerült eljutnom Bécsbe és Pozsonyba is, és őszintén meglepődtem milyen egyszerű elérni ezeket a városokat Győrből. Nagyon jó, hogy szinte minden órában indulnak vonatok! – árulta el az iráni fiatalember.

A hallgató reméli, hogy a következő hónapokban új lépést tehet a jövője felé. – Sokat jelent számomra, hogy Németországban tanulhatok, és megismerhetem egy másik ország oktatási rendszerét is, amit szintén fontos előnynek tekintek. Mindig ambiciózus, keményen dolgozó ember voltam, és ezek a lehetőségek megmutatják, hogy jó úton járok az életben. Az elnyert ösztöndíjjal megtalálhatom önmagamat és kiaknázhatom a bennem rejlő potenciált, nem beszélve a képességeim fejlesztéséről. Van egy mottóm, ami szerint eddig éltem az életemet, és mindig bevált. Így szól: annak fog kinyílni egy ajtó, aki kopogtat rajta. A Széchenyi Egyetem ajtaja kinyílt számomra, és ezért mindig hálás leszek! – hangsúlyozta az építőgépész.

Szóljon hozzá!