ZETApress

hírportál

Uniónkról a Ludovikán

Az Európai Uniót az utóbbi öt évben olyan szuper-állammá alakították át, amelyben elnyomni és kiszorítani igyekeznek az önálló véleményt megfogalmazó tagországokat – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója ma a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi Dísztermében a Ludovika Főépület I. emeletén.

Az NKE szervezésében létrejött Egy stabil jövő felé: alkalmazkodás egy új világrendhez című konferencián három panelbeszélgetés zajlott angol nyelven, szinkrontolmácsolással az alábbi témákban:

I: Egy olyan korszakban, amelyben új típusú fenyegetések és folyamatos geopolitikai elmozdulások vannak, hogyan biztosíthatjuk a nyugati világ biztonságát és stabilitását?

II: Az energiafüggetlenség nem csak egy cél; ez egy szükségszerűség a rugalmas jövő számára. Fedezd fel velünk az innovatív utakat az önfenntartó és fenntartható gyakorlatok felé, és az új technológiák szerepét a szuverenitásunk erősítésében.

III: Egy új fejezet kezdődik az Egyesült Államokban is, hogyan alakulnak át ennek hatására az európai-amerikai kapcsolatok? Moderált: Liliana Smiech, az NKE nemzetközi főigazgatója, a Warsaw Institute korábbi elnöke.

Orbán Balázs a III. panelben közölte: az EU vezetése a Legyünk egységesek! felkiáltás mögé bújva azt mondja: Adjatok át nekünk minél több hatalmat, mert mi itt Brüsszelben tudjuk, mit és hogyan kell tenni! Ám az elmúlt tíz év gyakorlata azt mutatja, hogy a brüsszeli bürokraták nem tudnak vagy nem is akarnak megoldásokat találni a problémákra! Ennek ellenére egyre több szakpolitikai területen szeretnék úgy átvenni a tagállami hatásköröket, hogy az már elnyomás, és ez így nem működhet tovább – tette hozzá Orbán példaként a migrációs és a külpolitikát megemlítve, ahol bele akarnak szólni, hogy egy-egy országnak hogyan kellene megoldania a határvédelmét.

A csatlakozni kívánó Albániától és Szerbiától a szuverenitásuk teljes mértékű feladását várnák el, holott kizárt, hogy elfogadnák azt a nemzeti függetlenségük kivívásáért sokat küzdött országok. További európai problémának nevezte, hogy a kontinens a nyersanyag- és energiaellátás terén kiszolgáltatott helyzetben van, és az unió ezzel kapcsolatos rossz döntései miatt a tagországok csak elszenvedik a magas árakat, versenyképességük pedig tovább romlik.

Mivel Orbán Balázs szerint illuzórikusnak bizonyult, hogy az EU egy szuper-államként is vezethető, így a magyar elképzelés szerint az ideológiai megközelítés helyett vissza kell térni az észszerű döntésekhez, a kirekesztés és a blokkosodás helyett pedig a kapcsolatépítéshez. Hazánk geopolitikai helyzetét elemezve elmondta: jelenleg csak észak felől nem nézünk szembe komoly kihívással, így ilyen körülmények között a magyar kormány legfontosabb feladata továbbra is az ország biztonságának és önállóságának megvédése.

Jacek Bartosiak, a lengyel Strategy and Future geopolitikai kutatóintézet vezérigazgatója arról beszélt, hogy Kína úgy szeretné átvenni az Egyesült Államoktól a globális kapitalizmus irányítását, hogy magas termelékenységére alapozva írhassa át saját érdekei szerint a nemzetközi játékszabályokat. Az előadó ezért attól óvta Európát, hogy stratégiai önállóságának elvesztésével egyszer nehogy arra ébredjen, hogy semmilyen beleszólása sincs már a világ legfontosabb ügyeibe. További kulcskérdésnek tekinti a bizonytalan helyzetű Németország sorsának alakulását, ezért érthetőnek nevezte, hogy óvatosan, de Lengyelország is megpróbálja újra-pozicionálni magát az európai térben.

Heather Nauert, az amerikai Trump-adminisztráció egykori külügyi szóvivője azt mondta: fontos szerepe van a NATO-nak, mert szerinte Oroszország nemcsak Ukrajnát fenyegeti. Az amerikai belpolitikáról szólva azt emelte ki: Donald Trump győzelmét valószínűsíti az elnökválasztáson, mert az Egyesült Államokba az utóbbi hét év alatt tízmillió illegális bevándorlót engedett be a Biden-adminisztráció. Ez feszültségekhez vezetett, így az inflációt is sokalló amerikaiak nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet szeretnének. Cáfolta, hogy egy Trump vezette Egyesült Államok ne adna majd teret a szövetségeseivel közös döntéseknek, Kínát pedig azért nevezte veszélyesnek, mert szerinte elsősorban kémkedésre igyekszik felhasználni a technológiai fejlődés adta lehetőségeit.

Bertrand de La Chesnais francia altábornagy, egykori ejtőernyős, aki 2021-ben Éric Zemmour elnökjelölt kampányfőnöke volt, paneltársaival ellentétben franciául beszélt, mert nem akarta az EU-t elhagyó britek nyelvét használni. Szavait a tolmácsok magyarra és angolra is fordították.

A 09 órától 13:30-ig tartó rendezvény elején és a panelek közti szünetekben frissítő kávét, pogit és sütit kaptunk a II. emeleti Zsibongóban, a konferencia zárásaként pedig kiváló magyar borokkal koccintunk ugyanott a főttételes állófogadáson.

Szóljon hozzá!