ZETApress

hírportál

Zsidó olimpikonjaink

Alig, hogy befejeződött vasárnap a 30. Londoni Nyári Olimpia, alig érkeztek meg ma kora délután az olimpikonok a SYMA Csarnokba, a Dohány utcai Mazsihisz ? Magyar Zsidó Múzeumban 17 órakor megnyílt az Egykor nekik szólt a himnusz című kiállítás.

A múzeum a november 13-án, keddig látható kiállítással adózik azon magyar zsidó sportolók emlékének, akik sportsikereikkel ? mindenekelőtt olimpiai eredményeikkel ? örökre beírták a nevüket a magyar sport, tágabb értelemben a magyar kultúra történetébe. Olyan sportolók és sportmecénások pályafutását mutatják be, és tárják mementóként a magyar és a külföldi látogatók elé, akik sportsikereik révén (néhányan egyéb tevékenységük miatt is) koruk ikonjaivá váltak.

Ők tizennégyen annak a magyar történelmi kornak a gyermekei (korszakhatárokként megközelítőleg az MTK 1888-as megalakulása, illetve az 1956-os melbourne-i olimpia szolgálnak), amikor a sport a hatalmas pozitív energiákat felszabadító asszimiláció egyik terepévé vált, majd, különösen az első világháborút követően, az egyre nyíltabb politikai és hétköznapi antiszemitizmus színterévé lett.

Hajós Alfréd, Kronberger Lili, Barna Viktor és társaik életpályája azért példaértékű, mert fantasztikus sportsikereiken kívül az élet egyéb területein is maradandót alkottak, életük előremutató, pozitív üzenet. Braun ?Csibi? József, Brüll Alfréd, Weisz Árpád, Petschauer Attila, Kabos Endre és a többi ünnepelt, a nemzet kedvenceiként szeretett sportoló életútja abban közös, hogy származásuk miatt üldözöttekké váltak, és nemzetünk cserbenhagyta őket. Sorsuk ünnepelt sztárokból tragikus zsidó sorssá, magyar zsidó sorssá lett. Ők ma is jeltelen sírban nyugodnak.

Elek Ilona, Székely Éva és Keleti Ágnes azt a fiatalabb nemzedéket képviseli, amelynek ragyogó pályája az 1930-as években kezdődött, akik csodával határos módon túlélték a holokausztot, és akiknek sikerült újrakezdeni és ismét a legmagasabb csúcsra jutniuk. A kiállítást Dr. Peremiczky Szilvia múzeumigazgató köszöntője után Theresa Bubbear, a Budapesti Brit Nagykövetség nagykövet-helyettes asszonya, és Hegyi Iván sportújságíró, a Népszabadság rovatvezetője nyitotta meg. A kiállítás kurátora Faragó Vera, szakértője Dr. Szabó Lajos volt, a grafika és látványterv Bak Andrea és Marosfalvi Ákos munkája. A kiállítás kiegészül az MTK és a VAC történetének bemutatásával.

Szóljon hozzá!