ZETApress

hírportál

Beszélgetés Kocsis Zoltánnal

Kocsis ZoltánJuhász Előd: Kocsis Zoltán ? Utolsó beszélgetés című könyvét mutatták be délután a Városháza Dísztermében. A Nap Kiadó gondozásában megjelent interjúkötetben a szerző megidézi a tavaly november 6-án elhunyt zongoraművész, karmester és zeneszerző, a szenvedélyes zenész, az őszinte ember emlékét.

Kocsis 65! címmel terveztük az öt éve megjelent közös könyvünk folytatását, a májusi születésnapjára időzítve. Sajnos az élet más forgatókönyvet kényszerített ránk. Egyetlen vigaszunk, hogy ezt néhány oldal kivételével Kocsis Zoltán még látta, jóváhagyta. Utolsó beszélgetés gyűjtőcím: a vele és róla készült hosszabb felvételeken ezúttal kollégáit, muzsikusbarátait is megszólaltattuk. Nemegyszer szóba került az elmúlás gondolata is. Ezzel, mint oly sok mindennel, megbékélten, bölcsen nézett szembe, hiszen tudta, hogy Műve tovább él. A folytatás…? Neki már más dimenzióban, nekünk itt a Földön ? írta könyvében Juhász Előd. Az emlékkoncerttel egybekötött könyvbemutatón fellépett Hauser Adrienne, Kocsis Krisztián, Mocsáry Károly, Sass Szilvia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei.

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében méltatta Kocsis Zoltán művészetét: fiatal zongoraművészként látta először a Zeneakadémián játszani. Erő és szenvedély áradt a személyiségéből, amit megőrzött egész pályafutása során. A kétszeres Kossuth-díjas művész Bartók Béla életművének világviszonylatban is egyik legkiemelkedőbb ismerője és tolmácsolója volt, de zeneszerzőként, zenetörténészként, kritikusként és pedagógusként is jelentős életművet hagyott maga után. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar klasszikus és kortárs zene hazai és külföldi népszerűsítésében ? mondta el a városvezető.

A főpolgármester kiemelte, hogy több alkalommal is személyesen találkozott a zongoraművésszel, minden témára nyitott, humánus, széles látókörű embert ismert meg beszélgetéseik során. ? Amikor 2014-ben átadtam neki a Budapest Díszpolgára címet, laudációmban azt kívántam, hogy életművét még hosszú ideig folytathassa. A sors nem így akarta! Nagyra becsülöm őszinte és elhivatott törekvését arra, hogy a zenét minél szélesebb körben népszerűsítse. Sok jótékonysági koncertet adott, vendégünk volt nem egyszer itt a Városházán is. Mindig és mindenhol a hazai zenei élet javát szolgálta ? emelte ki Tarlós István.

Szóljon hozzá!