ZETApress

hírportál

Díszpolgárok az Újvárosházán

Díszpolgárok köszöntéseMa délelőtt 11 órakor kezdődött a szabadság napja alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosházán. A Himnusz elhangzása után Tarlós István főpolgármester megemlékezett arról, hogy 23 évvel ezelőtt: 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, majd Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel együtt átadta a kitüntetéseket.

Mivel a kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti emléknappá a napot, a Fővárosi Közgyűlés is úgy döntött, hogy ezen a napon adják át a díszpolgári címeket. Az idén tizenhárman lettek Budapest díszpolgárai (közülük csak heten jelentek meg), a tizenegy élő mellett ketten posztumusz kitüntetésben részesültek.

A kitüntetettek: Csoóri Sándor költő, prózaíró; Dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó; Dr. Jelenits István piarista szerzetes; Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója (aki a kitüntetést egy későbbi időpontban veszi át); Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó; Psota Irén színművésznő, a Nemzet Színész (kitűntetését unokahúga, Réti Szandra vette át); Ránki Dezső zongoraművész (a kitüntetést felesége, Klukon Edit vette át); Rost Andrea előadóművész, operaénekes; Rubik Ernő építész, játéktervező, a Rubik-kocka feltalálója (a kitüntetést a Rubik Stúdió korábbi ügyvezető igazgatója, Kiss Sándor vette át); Taróczy Balázs teniszező; Tóth II. József válogatott labdarúgó, edző, az Aranycsapat tagja. Posztumusz díszpolgári címet kapott Czibor Zoltán labdarúgó, az Aranycsapat csatára (a kitüntetést testvére, Mester Emilné Czibor Zsuzsanna vette át) és Rónay György költő, író, műfordító, volt országgyűlési képviselő (a kitüntetést unokája, Rónay Tamás vette át).

A rövid, de bensőséges ünnepség végén Tarlós István javaslatára a jelenlévők néma felállással emlékeztek a múlt héten elhunyt Grosics Gyulára, az Aranycsapat kapusára, majd a Szózat elhangzása után az ünnepeltek és vendégeik pezsgős fogadásra vonultak át még a déli harangszó előtt a szomszédos helyiségekbe.

Szóljon hozzá!