ZETApress

hírportál

Hallásvizsgálók újszülötteknek

Tizenhat kórház és klinika kap hallásvizsgáló készüléket. Ma délelőtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) ? az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) együttműködve ? ünnepélyes keretek között hallásvizsgáló készülékeket adott át 12 budapesti és 4 Pest megyei gyógyintézetnek az SE Üllői úti tantermében. Fotóink Gordon Eszter felvételei.

A Semmelweis Egyetem I. és II. Számú Szülészeti, az I. és II. Számú Gyermek, valamint a Fül-Orr-Gégeklinikájának az EMMI saját költségvetéséből biztosít forrást egy-egy készülék megvásárláshoz, míg a többi 11 kórháznak ? az óbudai Szent Margit, az észak-budai Szent János, a kelet-pesti Uzsoki, az újbudai Szent Imre, a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky, a pesti Heim Pál Gyermek-, a váci Jávorszky Ödön, a kistarcsai Flór Ferenc, a ceglédi Toldy Ferenc és a tököli BV Kórháznak ?, valamint az SE Fül-Orr-Gégeklinikának az NGYSZ adományozott hallásvizsgáló berendezéseket, így az utóbbiak kettőt is kaptak. A készülékeket Balog Zoltán miniszter és Edvi Péter NGYSZ-elnök adta át. Ezzel az ajándékozással valamennyi olyan magyarországi kórház rendelkezni fog újszülött és csecsemő objektív hallásszűrő készülékkel, ahol van szülészeti osztály és perinatális intenzív centrum (PIC).

Az EMMI Európai uniós pályázati pénzből a Központi régió kivételével valamennyi magyarországi kórháznak biztosította már a korábbiakban az objektív hallásszűréshez szükséges készülékeket. A pályázati kiírás szerint ugyanis Budapest és Pest megye kórházai nem kaphattak ilyen eszközöket. Ezért az NGYSZ saját gyűjtést szervezett a budapesti és Pest megyei kórházak ellátására. Nagyvonalú támogatóik segítségével 11 kórháznak és egy klinikának tudtak csecsemő és kisgyermek hallásvizsgáló készülékeket vásárolni, összesen 34 millió 99 ezer-ötszáz forintértékben.

A Semmelweis Egyetem öt klinikája számára a minisztérium saját költségvetéséből biztosít forrást a szükséges eszközökre. A készülékek már megérkeztek Magyarországra, kiszállításuk, installálásuk, a szakszemélyzet betanítása még ezen a héten elkezdődik. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország összes szülészete és több gyermekkórháza is rendelkezni fog a szükséges csecsemő és kisgyermek hallásszűrő készülékkel. Lehetővé válik tehát a fül-orr-gégészeti és a neonatológiai szakma által kidolgozott protokoll alapján a teljes körű újszülött-kori hallásszűrés bevezetése Magyarországon.

A most átadott legmodernebb berendezések segítenek abban, hogy az orvosok a halláskárosodással született csecsemőket kiszűrjék, és probléma esetén a szükséges beavatkozásra minél előbb sor kerülhessen. Ezzel reményt és lehetőséget kapnak a halláskárosodással született gyerekek, hogy felnőtt korukra teljesen egészséges, vagy csak kisebb mértékben hallás-csökkent emberként éljék az életüket. Ez a fejlesztés a jövőben nem csak több ezer ember számára jelent majd életminőség-javulást, de több milliárd forinttal tehermentesíti a költségvetést is.

Az ünnepélyes átadás szomorú aktualitással kezdődött: egy perces néma felállással emlékeztünk a tegnap elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművészre. Utána több szakember tartott rövid szakmai előadást: dr. Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának elnöke, dr. Csákányi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály osztályvezető főorvos-helyettese, dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, dr. Gáborján Anita, az egyetemi klinika adjunktusa, dr. Vicsi Klára akadémikus, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék tudományos tanácsadója, prof. dr. Hacki Tamás, a Regensburgi Klinika és a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára és dr. Lengyel Márk, az NGYSZ jogásza. A zárszót prof. dr. Szél Ágoston, az SE rektora mondta.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ma délutántól november 10-én csütörtökig folytatja támogató akcióját Kárpátalján. A szervezet ? a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatásával ? minden kárpátaljai szülészetnek csecsemő és kisgyermek hallásszűrő készüléket ajándékoz. Ezzel az akcióval Kárpátalján is százszázalékos lesz a lefedettség az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek hallásszűrésére.

Szóljon hozzá!