ZETApress

hírportál

Megvan a bő Eb-keret!

Marco Rossi, futball-válogatottunk szövetségi kapitánya ma Telkiben 13 órakor kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra és öt tartalékot jelölt meg az M4 Sport kamerái előtt.

A válogatott május 27-én kezdi meg a felkészülést Telkiben, az olasz szakvezető tájékoztatása szerint négyen érkeznek később az összetartásra. Ádám Martin, Gazdag Dániel még játszik a bajnokságban, Bolla Bendegúzra a svájci kupadöntő vár, rajtuk kívül pedig Styles Callum csatlakozik késve a kerethez. Rossi június 07-én péntekig módosíthat a névsoron. A csapatban hat olyan futballista – Gulácsi, Dibusz, Fiola, Lang, Nagy Ádám és Kleinheisler – található, aki a 2016-os és a 2021-es Eb-n is szerepelt.

Jelen pillanatban minden játékosunk behívható, nincsenek sérültjeink. Ilyenre 2022 szeptembere óta nem volt példa. Két kérdőjel van, de Fiola Attila és Lang Ádám esetében is úgy tűnik, nincs akadálya, hogy csatlakozzanak. Fiolán egyszerű, rutinműtétet hajtottak végre, már az összetartás elejére csatlakozhat, majd akkor mérlegeljük, milyen állapotban van, Langnak még enyhébb a sérülése – fogalmazott a magyar állampolgársággal is rendelkező tréner.

A keretek létszámának bővítése 26 játékosra elsősorban a nagy csapatok számára előny. Példaként hozta fel, hogy a csoport-rivális németeknek 15 olyan játékosa volt, aki a Bajnokok Ligája elődöntőjében szerepelt. Megjegyezte, hogy a franciák és az angolok is akár ötven azonos szintet képviselő futballistát meghívhatnak, ugyanakkor neki csak 15-16 csere-kompatibilis labdarúgója van. – Ez azt jelenti, hogy a kezdőn kívül öt-hat olyan csere lesz, akit ha pályára, küldök, nem kell megsiratni a lecserélt játékost – mondta Rossi ezzel indokolva azt is, hogy azonnal kijelölte a végleges keretét. – Nem tudnám, hogyan tartsak edzést 27 mezőnyjátékosnak, ezért logikusabbnak tűnt, hogy kijelölöm a végleges keretet. A tartalékoktól azt kérem, tartsák magukat olyan kondícióban, hogy ha szükség van rájuk, ne legyenek lemaradva! – mondta a mester.

A kimaradó játékosok kapcsán Rossi elárulta, nem hívott fel senkit külön. A tartalékok közül Tóth Balázst, Fehérvár kapusát emelte ki, aki átlagon felüli teljesítményt nyújtott az utóbbi időszakban, ezért rá a közeljövőben – már a szeptemberi Nemzetek Ligája-meccseken – számítani fog. Az 59 éves tréner szólt a kapusokról is. Van már egy elgondolása, amely nemrég született meg benne. Szerinte a kezdő posztra pályázó Dibusz Dénes és Gulácsi Péter sok szempontból egyenértékű, mindkettőjüket nagyra becsüli, ezért együtt fog velük beszélni a döntéséről.

Ez a keret nagy karakterekből áll, emberileg mindenki komoly, nagy formátum. Persze a futball játék, amelyben technikailag és taktikailag is helyt kell állni. Ez a válogatott versenyképes, senki, még Németország sem mondhatja, hogy úgyis legyőz minket. Ettől még 99%, hogy ők nyernek, az előző három összecsapásunkon mégsem veszítettünk ellenük – mondta Rossi, aki a szintén támadó Gazdag Dániel kapcsán arról beszélt, hogy a sokkal jobb a teljesítménye becserélve, mint kezdőként.

A tartalékok közé sem kerülő játékosok közül kettőt emelt ki. Meglátása szerint Dárdai Palkó pozíciójában jó játékosok szerepelnek, így Szoboszlai Dominik és Sallai Roland mögött amúgy is csak a csereposztok kiadók. Most nem látja, a Hertha BSC futballistája milyen pluszt tudna adni a tartalékok közé jelölt Vancsa Zalánhoz vagy éppen Lisztes Krisztiánhoz képest. Szót ejtett még Németh Andrásról, akinek novemberben azt tanácsolta, hagyja el a német másodosztályban szereplő Hamburger SV-t, de ez nem történt meg, játéklehetősége továbbra sem volt, ha mégis megkapta, akkor sem tudott maradandót alkotni.

Rossi az edzőtáborról elmondta: az első héten a fizikai felkészítésé lesz a főszerep, utána kezdik a felkészítést az írek, majd az izraeliek ellen. A június 04-ei dublini és a 08-ai 18 órai debreceni találkozón szeretne mindent kipróbálni, amire az Eb-n szükség lehet. A mieink június 10-én utaznak a Németországba, aztán 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, 19-én következik a házigazda németek elleni meccs Stuttgartban, ahol 23-án a skótokkal találkozik válogatottunk.

A magyar labdarúgó-válogatott 26 fős, bő kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (FTC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (FTC)
Tartalékok: Lisztes Krisztián (FTC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

1 hozzászólás

  1. Nagyon jó játékosok és reméljük, hogy nem lesz sérült a keretben! HAJRÁ MAGYAROK!!!