ZETApress

hírportál

Cavendish-öröm Barcikán

Mark Cavendish nyert Kazincbarcikán: az Astana Qazaqstan szupersztárja győzött a 2024-es Tour de Hongrie 2. szakaszán Tokaj és Kazincbarcika között. A sárga trikós Welsfordnak technikai gondja akadt, így a sárga trikót a szökevény Martin Voltr vehette át. A tegnapi 1. szakaszról idekattintva olvashatunk.

A verseny 2. etapja a tokaji Fesztiválkatlanból indult, ahol dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese; dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke és a sárga trikót szponzoráló Visit Balaton 365 ügyvezetője; Posta György, Tokaj polgármestere és a szakasz védnöke; valamint Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot. A rövid emelkedőket és 1000 méternyi szintemelkedést tartalmazó, de összességében sík etapnak 117 versenyző vágott neki. A nyitónapi bukást kövezően Sebastian Kolze Changizi (Tudor Pro Cycling Team) és Campbell Stewart (Jayco AlUla) nem álltak rajthoz.

A nap szökésébe Istlstekker Zsolt (Epronex – Hungary), Christian Bagatin (MBH Bank Colpack Ballan), Siebe Deweirdt (Flanders – Baloise) és a piros trikós Martin Voltr (Pierre Baguette) kerültek be. Utóbbi összesen 8 bónuszmásodpercet szerzett, és mivel a szakasz előtt csupán 3 volt a hátránya, virtuálisan átvette a vezetést az összetettben. A nap első hegyi hajráját Erdőbényén Deweirdt nyerte, aki Tardonára másodikként ért fel Bagatin mögött, ezzel megszerezve a hegyi trikót.

A tardonai meredek után Bagatin szólóban maradt elől, próbálkozása azonban sikertelen lett. A sprintben az Astana tökéletes felvezetést mutatott be, Mark Cavendish pedig egy igazi erődemonstrációval hálálta meg a munkát és 1. lett. 2. Groenewegen (Jayco AlUla), 3. Jon Aberasturi (Euskaltel – Euskadi) lett. Mivel a sárga trikós Sam Welsford az utolsó kanyarban technikai hiba miatt félrehúzódni kényszerült, az összetett vezetést is elvesztette Martin Voltrrel szemben.

Voltr a sárga trikó mellé szökéseivel a zöldet is megszerezte. A fehér trikó az Epronexen belül cserélt gazdát: mai bónuszmásodperceivel Istlstekker Zsolt vette át azt Rózsa Balázstól. A 45. TdH holnap 11:45-kor a 183 kilométeres Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető etappal folytatódik.

2 hozzászólás

  1. Az eredménytől függetlenül nagyon örülök a magyar körversenynek. Sokan láthatják hazánk gyönyörű tájait.