ZETApress

hírportál

Új parkot alakítanak ki Bécsben

Nordbahnhofviertel, BécsAz osztrák főváros Nordbahnhofviertel (Északi Vasútállomás) nevű negyedében 2023-ig új parkot alakítanak ki. A bécsi Gebietsbetreuung (területfelügyelet), valamint Bécs városának képviselői és építészei múlt hét szerdán mutatták be az új pihenő övezet, a Freie Mitte első tervezetét, melynek kialakítása kapcsán az ott lakók javaslatait is várják.

A bécsi Nordbahnhofviertel az egykori északi vasútállomástól nyugatra és a Patersterntől északra található, a Nordbahnstraße és a Heinestaße között. Bécs városának vezetése a vasútállomás kihasználatlan zöld területét pár évvel ezelőtt vásárolta meg. A mindösszesen kilenc hektárnyi területen ? a városi vadonban élő, szigorúan védett zöld varangyok és gyíkok élőhelyeit érintetlenül hagyva – 2023-ig játszóteret, kutyasétáltatót és sportolásra alkalmas pihenőövezetet alakítanak majd ki, a lebetonozott területeket pedig közösségi kertekké építenék át. A parkon keresztül húzódó Leystraße meghosszabításával pedig egy sétaösvény kötheti majd össze a II. kerületet a XX. kerülettel. Ezt a területet a 2,5 hektáron elterülő elhagyatott vasút-hálózattal toldanák meg, melynek fennmaradt sínrendszerét építészeti elemként integrálnák a parkba. A sínek fölé egy stégrendszert terveztek, ahonnan az egész parkra gyönyörű kilátás nyílik.

A műemlékvédelem alatt álló víztorony, valamint a vasútállomás épületének kihasználása azonban továbbra is kérdéses. A projekt tervezete szerint az azonban biztos, hogy az állomás elülső csarnokát lebontanák, mivel itt a meghosszabbított O jelzésű villamos síneit fektetik majd le. Felmerült még egy holokauszt emléktábla kihelyezése is, amely a vasútállomásról Ausschwitzba induló vonatokon deportált zsidóknak állítana emléket. A park környékén lakók a Leopoldstadt-i Max-Winter-Platzon tájékozódhatnak a teljes projektről, valamint április 30-a és május 11-e között javaslatot is tehetnek az új park kialakítása kapcsán ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest.

Szóljon hozzá!