ZETApress

hírportál

Bécsi energiabónusz

Bécs is kisegíti lakosait. Mivel az infláció és az elszabaduló energiaárak Bécs lakosságát sem kerülik el, Michael Ludwig, Bécs polgármestere Bécs Energiabónusz ’22 néven újabb segélycsomagot jelentett be – tudatták sajtósaik.

Az összesen 650 ezer háztartást és ezzel több mint egymillió lakost érintő könnyítés nemcsak a rászorulókat segíti ki, hanem a középosztály növekvő anyagi terheit is kompenzálja. Az Energiabónusz ’22 már a negyedik támogatási csomag, amit Bécs ebben az évben a lakosság megsegítésre hozott létre.

Összesen 130 millió eurót különített el Bécs Városa az Energiabónusz ’22 névre keresztelt újabb segélycsomagra, melyből a polgármester szerint most a bécsiek kétharmada profitálhat. Az említett támogatást nemcsak a nehéz anyagi helyzetben élő bécsiek igényelhetik, hanem a középosztály is. Az egyszeri 200 eurós felajánlást minden Bécsben bejelentett lakos kérvényezheti, aki évente legfeljebb bruttó 40 ezer eurós fizetést visz haza, beleértve az úgynevezett üdülési támogatást (Urlaubsgeld) és karácsonyi jutalékot (Weihnachtsgeld), melyek jog szerint járnak az osztrák munkavállalóknak. Ez havonta bruttó 2835 eurónak, vagyis aktuális árfolyamon több mint egymillió forintos bruttó fizetésnek felel meg. Közös háztartásban élőknél a bevételi plafont évi százezer euróban határozták meg. Bécs a támogatást az utolsó negyedévben utalja majd közvetlenül az igénylők számlaszámára.

Peter Hanke pénzügyekért felelős városi tanácsnok szerint az Energiabónusz ’22 több mint egymillió lakost érint. – Ott segítünk a bécsieknek, ahol szükségük van rá! – mondta Peter Hanke, utalva ezzel Bécs energiavállalatának nemrég bejelentett áremelésére. A 130 millió eurós csomag további hat pontot tartalmaz. Ennek értelmében Bécs Város külön bizottságot hoz létre, ami folyamatosan monitorozza az energiaárakat és biztosítja, hogy a bécsi lakosok a lehető legkedvezőbb áron jussanak áramhoz.

A Wien Energie kidolgozott egy új, 18 hónapos részletfizetési ajánlatot mindazok számára, akiknek problémát jelenthet a távhő-, az áram- és a gázszámla kifizetése. Az energiaszolgáltató ezen kívül kikapcsolási moratóriumot hirdetett a következő téli időszakra. A távhőszolgáltatás ügyfelei számára pedig az eddigi elérhetőségeken kívül egy új központi információs pontot is létrehozott, hogy a számlákkal és részletfizetéssel kapcsolatos ügyintézést megkönnyítse. Hetedik pontként pedig Bécs Város vállalta, hogy lemond az energiaszolgáltató a 2022-es és 2023-as osztalékáról. Az összegből a Wien Energie köteles az ügyfelek számára a legkedvezőbb energiaárat kikalkulálni, illetve olyan fejlesztésekbe fektetni, melyek az energiaátállást segítik elő!

Szóljon hozzá!