ZETApress

hírportál

Sérülten könnyebb együtt!

Az Önállóan lakni – közösségben élni csoport tegnap délután Együtt könnyebb címmel szervezett rendezvényt a Baross utcai Premier Kultcaféban. Az eseménynek fókuszában a támogató szolgálatok, illetve a személyi segítés témaköre állt, melyet több szemszögből is körüljártak a szervezők az este folyamán.

A program első részében bemutatták az érintettek körében készült kérdőíves kutatásuk eredményeit, kitérve a rendszerszintű problémákra, valamint a megoldási javaslatokra is, az esemény második felében pedig az Együtt könnyebb – segítők és segítettek közös világa irodalmi pályázat díjátadójára került sor.

Az érintettek körében végzett igényfelmérés legfontosabb eredményeit Hruskó Erika, a csoport érintett tagja ismertette, aki előadásában kiemelte, különösen fontos, hogy vidéki válaszadók véleménye is megjelenik a kutatásban, hiszen Budapesttől távolodva a különböző támogató szolgáltatások még kevésbé elérhetőek, mint a fővárosban. A személyi segítésre való igény időbeliségét tekintve egyértelműen látszik, hogy a jelenlegi, hétköznap 08-tól 16 óráig terjedő idősáv nem elegendő arra, hogy lefedje az érintettek valós igényeit, hiszen nekik a hét minden napján szükségük van segítségre, aminek jelentős részét ma családtagjaik, barátaik, vagy önkéntesek kell, hogy biztosítsák számukra.

Az is kiderült az előadásból, hogy a kutatásban résztvevők közül sokaknak olyan feladatokban is szüksége lenne segítségre, ami jelenleg nem tartozik a személyi segítők feladatkörébe (pl. lakás rendben tartása), ez is azt mutatja, hogy a mostaninál rugalmasabb rendszerre lenne szükség. A felmérés kitér arra is, hogy mi az oka annak, hogy azok, akiknek szüksége lenne személyi segítésre, gyakran mégsem tudják azt igénybe venni. Az eredmények azt mutatják, hogy az érintettek közel egynegyedét (22,9%) anyagi lehetőségei akadályozzák, továbbá összesen a válaszadók közel 30%-a számára a rendszer működése okoz valamilyen problémát, a fentebb említett okokon túl- segítő munkaideje, a segítségnyújtási kategóriák rugalmatlansága-, megjelenik a támogatószolgálat kapacitáshiánya is.

Hruskó Erika hangsúlyozta, hogy a rendszerszintű problémák jelentős részét magyarázza az a komoly forráskivonás, mellyel a támogatószolgálatoknak szembe kellett nézniük a közelmúltban: míg 2008-ban nyolcmilliárd forint állami támogatás állt rendelkezésükre, 2017-ben már csak hárommilliárd forintból gazdálkodhattak a szolgáltatók. Az online kérdőívet kitöltők több mint háromnegyede (76,3%) nyilatkozott úgy, hogy életét pozitívan befolyásolná a 24 órás támogatószolgálat rendszerének bevezetése, amit a szervezők is egyértelmű javaslatként fogalmaztak meg. Sínen vagyunk című december 2-ai programjukról idekattintva olvashatunk.

A rendezvény második felében került sor az Együtt könnyebb – segítők és segítettek közös világa irodalmi pályázat díjátadójára Kocsis Nikolett, a pályázat megálmodójának vezetésével. A pályázat célja az volt, hogy szélesebb társadalmi réteghez is eljusson a személyi segítés témája. A beérkezett több, mint 50 művet előzsűrizés után háromtagú szakmai zsűri (Szurovecz Kitti író, Tausz Katalin szociológus, valamint Czégé Imre Pál az Önállóan lakni – közösségben élni csoport tagja) értékelte. A vers- és a prózakategória 1-3 helyezettjei, valamint egy különdíjas részesült nyereményben, s a műveiket is meghallgathattuk Bálint Erika, Magyar Bálint és Molnár Bence színművészek tolmácsolásában.

A próza kategória legjobbjai: I. Almási Andrea: A fények után, II. Egyedi-Gazsi Beáta: Ülünk a buszon, III. dr. Tóth Tamás: Nem látják, hogy nem lát? A díjazott versek sorrendje: I. Boskovits Éva: Találkozás, II. Németh Orsolya: A bizalom születése, III. Toldi Gábor: Kéz a kézben. A Különdíjat Vadászi Árpád: Segítség!? című alkotása nyerte.

Szóljon hozzá!