ZETApress

hírportál

Hajléktalanság napjainkban

Gyerekkori – időskori egzisztenciális krízisek: hajléktalan helyzet 2023/24 fordulóján. Idén februárban 26. alkalommal került sor a Menhely Alapítvány éves hajléktalanügyi adatfelvételére – tudtuk meg dr. Győri Pétertől a Menhely Alapítvány Kürt Nappali Centrumban a délelőtti sajtótájékoztatón.

Idén semmilyen támogatásban nem részesült a kutatás, a résztvevő szociális segítők még szimbolikus tiszteletdíjban sem részesülhettek. Így is 45 település összesen 4904 – elsősorban hajléktalan szállásokon élő, részben közterületen alvó – hajléktalan embertől érkeztek be értékelhető válaszok. A Február Harmadika Munkacsoport azt tervezi, hogy idén októberben Európai Uniós forrásból újabb, a februárinál nagyobb léptékű adatfelvételt hajt végre a hajléktalan helyzetű emberek körében.

Az idei adatfelvétel is megerősítette, hogy a hajléktalan emberek között egyre több az idős, beteg, munkaképtelen ember. Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, és minden 10. 70 évesnél is idősebb. Egy részük a hajléktalanságban öregedett meg, azonban többségük már ilyen idősen vagy néhány évvel ezelőtt vált hajléktalanná. Vagyis az egyik első feladat – messze nemcsak a hajléktalanellátás keretében! – a méltó időskor biztosítása az egyre idősebb, betegebb munkaképtelen otthontalan emberek számára.

A válaszadók közül csupán minden 10. ember volt 40 évesnél fiatalabb. A kutatás azt mutatja, hogy közülük közel minden 2. ember állami gondozásból, nagykorúvá válásakor lett hajléktalan, az összes válaszadó 20%-a volt életében állami gondozott. A valaha volt állami gondozott hajléktalanok körében rendkívül magas a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők (61%) és a romák (43%) aránya. A volt állami gondozott fiatalok számára ténylegesen hatékony, célzott képzési és lakhatási, életkezdési programra lenne szükség, annak érdekében, hogy ne váljanak hajléktalanokká.

A hajléktalan emberek 60%-ának, a hajléktalan nők közel 80%-ának van gyereke! A hajléktalan nők 34%-ának három vagy több gyereke van! Számukra komplex családtámogatási szolgáltatásokra lenne szükség, hajléktalanságuk megszüntetése, családi kapcsolataik helyreállítása érdekében.

2023/24 telén a válaszadó hajléktalan emberek átlagosan havi 69 ezer forintból éltek. Azok számára, akik pusztán jövedelmi helyzetük miatt kénytelen igénybe venni a hajléktalanellátás szolgáltatásait, hosszú távú, kiszámítható lakásfenntartási támogatási rendszerre lenne szükségük. A 2021/22-es helyzetről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!