ZETApress

hírportál

Idényzárás a Balatonon

Sikeres főszezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt. Július 6-án kezdődött a 173. hajózási szezon főidénye, melyet a BAHART idén nyáron az előző évhez képest további egy héttel hosszabbított meg. Így egészen szeptember 1-ig várta az utasokat a települések közötti legsűrűbb menetrendi hajózással, valamint a teljes séta- és programhajó kínálatával.

Idén is sikeres és eredményes főszezonon van túl a BAHART. Az immár 58 napos hajózási főidény szeptember 1-ig tartott. A hajózási élményeket a teljes hajóflottával, 21 személyszállító motoros hajóval és 4 komppal biztosította a Társaság ? tudatták sajtósaik.

A főidény alatt több mint 4000 alkalommal 15 útvonalon indultak a BAHART települési menetrendi járatai. Közel 3000 sétahajó járattal, 1600 alkalommal induló gyorshajó járattal és 350 programhajóval várta a Társaság az utasokat. A személyhajókon szállított utasok száma augusztus 31-ig meghaladta a 657 ezer főt, a nyári hónapok közül különösen a június és az augusztus hozott erős forgalmat, mely hónapokban az egyébként 10 éves rekordforgalmat megdöntő 2018-as év utasszámait is sikerült felülmúlni. A személyhajózásban az év legforgalmasabb napját augusztus 15-én regisztrálta a Társaság, ezen a napon összesen 14.518-an szálltak fel a Balatoni Hajózási Zrt. hajóira. A települések közötti menetrendi járatokon összességében már több mint 489 ezer utas utazott az év első 8 hónapjában.

Az egyéb hajózási szolgáltatásokat 2019. augusztus 31-ig 168 ezer utas vette igénybe. Az alapvetően idegenforgalmi célokat szolgáló sétahajóinkon idén már 123 ezer utas utazott, a bulihajó programokon közel húszezer fő vett részt és a gyermekes családoknak szóló Mastercard varázshajón több mint 7500 utas szórakozott. Az augusztus 19?20-ai Mastercard tűzijátéknéző hajókon 1800 fő csodálhatta meg a tűzijátékot a Balaton közepéről.

A BAHART bizakodó a tekintetben, hogy a hajózási szezon hátralévő részében sokan választják még a települési járatokat és sétahajókat, így az elmúlt 3 évhez hasonlóan 2019-ben is 700 ezer fölé emelkedik a szállított utasok száma.

Szántódrév és Tihanyrév között a főidényben kiemelkedő forgalmat bonyolított a Társaság. Augusztus 31-ig bezárólag egymillió 109 ezer utast szállítottak a BAHART kompjai a két révkikötő között, ami időarányosan több mint 33 ezer fővel több utast jelent a szintén kiemelkedő forgalmat hozó 2018-as évhez képest. A járművek száma 4%-os növekedés mellett emelkedett 335 ezer darabra, míg a szállított kerékpárok száma elérte a 73 ezer darabot, ami 7%-kal magasabb a 2018-as év azonos időszakához képest. A legforgalmasabb nap a kompközlekedésben idén augusztus 18. volt, mely napon 18.530 utas kelt át a Balaton északi és déli partja között. A Balatoni Hajózási Zrt. kompközlekedés szolgáltatását Szántódrév és Tihanyrév között tavaly éves szinten több, mint egymillió 274 ezer utas vette igénybe.

A Társaság kiemelt figyelmet fordít az ügyfél-elégedettség minél szélesebb körű megismerésére, a fogyasztói szokások változásának nyomon követésére. Fenti célok elérése érdekében az idei főszezonban is reprezentatív elégedettség felmérést végeztek a menetrendi- és programhajók, illetve a kompok utasai körében. Az összesen közel 2400 kitöltött kérdőív feldolgozása és elemzése a forgalmi adatok részletes kiértékelésével párhuzamosan zajlik. Az elemzés eredményeit természetesen figyelembe veszik a 2020. évi menetrend kialakításakor.

Őszi hajózási lehetőségek a BAHART-tal

A nyár végével nem ér véget a hajózási szezon, hiszen egészen október 23-ig közlekednek a településeket összekötő menetrendi hajók, illetve a nagyobb kikötőkből a sétahajók. Szeptember 2-a és 29-e között az utóidény 28 napos hajózási időszakában a legforgalmasabb két útvonalon naponta 4 alkalommal indulnak a hajójáratok. A hétvégi napokon ehhez párosul még, hogy a Balaton nyugati medencéjében újra elérhető a közkedvelt kerékpáros járat is, mely Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Szigliget, Badacsony településeket köti össze. Szeptember végéig nagyságrendileg 500 előre hirdetett települési menetrendi járatot indít a BAHART, és 6 kikötőből közel 900 alkalommal futnak ki még a sétahajók a Balaton vízére.

Az őszi időszakban a BAHART több települési rendezvényhez is csatlakozik. Egyedi járatokat indítanak a szigligeti Süllő Fesztivál és a tihanyi Garda Fesztivál ideje alatt. Emellett kiemelt hétvégének ígérkezik szeptember 14-e, amikor a hajós Társaság is csatlakozik a balatonboglári települési programokhoz, színesítve azokat. Minden korosztály számára ígéretes hajózási lehetőségekkel készülnek. Több, az éves menetrendben nem szereplő különjáratot is indítanak. Az őszi szezonnyitó keretében lesz lehetőség települési menetrendi hajójárattal eljutni Révfülöpre, a BAHART Regatta zárófutamának rajtját vízről megtekinteni, vagy akár séta-hajózni a naplementében. Varázshajóval várják a legkisebbeket, este pedig fergeteges bulihajóval köszöntik az őszt.

Az év későbbi szakaszában is indít a BAHART egyedi, tematikus hajójáratokat. Idén is lesznek Halloween hajók és bár még jó idő van, de nagyon várják, hogy eljöjjön a Télapó a decemberben induló Mikuláshajóra.

A kompszolgáltatást a BAHART az év valamennyi napján biztosítja, és mindenképpen kedvező az utazóközönség szempontjából, hogy egészen november 3-ig fenntartja a 40 percenként történő járatindítást. Fontos tudnivaló az is, hogy amennyiben a forgalom igényli, akkor a nyári napokhoz hasonlóan akár ősszel is rugalmasan reagál a Társaság, és a menetrend felfüggesztésével folyamatos átkelést biztosít. Szeptember 29-ig bezárólag az első komp Szántódrévből 06:40-kor, Tihanyrévből 07 órakor indul, míg az utolsó komp Szántódrévből 20 órakor, Tihanyrévből 20:20-kor indul.

A Társaság valamennyi szolgáltatásával kapcsolatban szükség esetén segítség és tájékoztatás kérhető a BAHART Ügyfélközponttól. A +36-84-310-050 BAHART Info Vonalon munkatársaik készséggel állnak az utasok és érdeklődők rendelkezésére a személyhajózást, a kompközlekedést, valamint a vitorláskikötői üzletágat érintő kérdésekben.

Szóljon hozzá!