ZETApress

hírportál

JVSZ a MOL Campuson

A támogató ökoszisztéma az innováció motorja. Innovációra Magyar! címmel idén 3. alkalommal rendezte meg a Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású interaktív konferenciáját. A MOL Campuson tegnap megtartott rendezvényre közel 120 érdeklődő látogatott el.

A nagyvállalatok első számú vezetői, kormányzati szakpolitikai szakértők és startup vállalkozások alapítói mutatták be az aktuális hazai és nemzetközi trendeket, magyar sikereket és a támogatott programokat az innováció területén. Az összkép alapján kijelenthető: a haza innovációs ökoszisztéma egyik legnagyobb lehetősége az együttműködés és támogatás, amely kitörési lehetőséget biztosít a startup-oknak is.

A JVSZ Innovációra Magyar! című nagy sikerű konferenciáján a közel 120 résztvevő részére a 17 kiváló szakértő 12 előadásán és 3 páros előadásán keresztül hozta közelebb az érdeklődőkhöz az innováció rendkívül szerteágazó témáit, kihívásait és sikertörténeteit. A szervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy az előadók között nagyvállalatok első számú vezetői, szakértői, kormányzati szakpolitikusok, szakértők és innovatív fiatal vállalkozások alapítói egyaránt jelen legyenek, annak érdekében, hogy a témakör minden aspektusára rávilágíthassanak az eseményen. A kis-, közép- és nagyvállalati innovációs ökoszisztéma lehetőségeinek bemutatása mellett a témák között szerepeltek a mesterséges intelligencia alapú, valamint a munkaerőpiaci innovációk is.

Dr. Hankó Balázs, a KIM felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára nyitóbeszédében részletesen beszélt az elérhető pályázatokról, valamint a Minisztérium innovációs célkitűzéseiről. Ennek fókuszában a versenyképességi fordulat áll, amelynek elérésében kiemelt szerepe van a hazai innovációs ökoszisztéma megerősödésének. A Neumann János Program (NJP) fő célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz leginnovatívabb országa közé kerüljön. A napokban nyílik meg az ötvenmilliárd forintos új Fókuszterületi pályázat, amely kifejezetten az egyetemek és a vállalatok kapcsolatait igyekszik erősíteni a digitalizáció, egészségügy és a zöldátállás területein.

Dr. Tálos Péter, a Foxconn csoport alelnöke és Gallai Máté, a Kuube Magyarország alapítója és tulajdonosa egy hazai startup és nagyvállalat közötti sikeres együttműködés részleteit és lehetőségeit mutatták be. Mint elmondták egy innovatív terméket fejlesztő startup-nak sok olyan nehézséggel kell megküzdenie, amely egy nagyvállalat tapasztalatával és lehetőségeivel kiküszöbölhető. – Egy ilyen együttműködés a magyar ipar szempontjából kitörési lehetőség, amely hosszú távon teljesen új szintre emelheti a hazai ipar szerepét és nemzetközi láthatóságát – fogalmazott Tálos doktor.

Földi-Tamás Ildikó, a Generali Biztosító, kommunikációs vezeto?je és a Generali EnterPRIZE program vezeto?je ismertette, hogy a fenntarthatósági tervek megvalósításának elősegítése érdekében hívta életre a Generali Csoport az EnterPRIZE névre keresztelt, nemzetközi vállalkozásfejlesztő és szemléletformáló programját. Céljuk, hogy megadják a szükséges szakmai támogatást hazánkban – és nemzetközi szinten is -, hiszen Európa szerte egyre több vállalkozás tesz lépéseket a fenntarthatósági ambíciók megvalósítására. A kategóriák nyertesei egyenként bruttó hétmillió forintos támogatásban részesülnek, ezzel támogatva a benyújtott programjuk megvalósítását.

Korunk egyik legizgalmasabb és legtöbb potenciált rejtő területe a mesterséges intelligencia alapú innovációk több aspektusból is bemutatásra kerültek. Besztró Szabolcs, a Billingo Technologies operatív és stratégiai igazgatója egy friss kutatásuk alapján elmondta, hogy a hazai vállalkozások többsége szerint a mesterséges intelligencia időt és költséget spórolhat, és a válaszadók leginkább információkeresésre és fordításra használják az AI-ban rejlő potenciált. A Billingo saját gyakorlati példáján keresztül mutatta be, hogy a mesterséges intelligencia alapú innovációk akár piacbővítésre, valódi ügyfél problémák megoldására is alkalmazható.

A rendezvény 4 fő téma köré szerveződött:
Nagyvállalati innovációk
Kis- és középvállalatokat támogató innovációk
Innovációk a munkaerőpiacon
Mesterséges intelligencia alapú innovációk

A JVSZ a fenti témakörökben izgalmas és exkluzív előadásokat állított színpadra, olyan kiemelkedő, elsőszámú vezetőkkel és kormányzati szakértőkkel, akik megosztották tudásukat, tapasztalatukat és aktuális helyzetértékelőjüket, valamint támpontot adtak és jövőképet mutattak a konferencia résztvevői számára. A konferencia célja az volt, hogy az előadók és a szakmai támogatók közösen segítsék a hazai vezetőket, és idén is hozzájárulhassanak a fejlődni vágyó vállalatok sikereihez, és a fenntartható jövő kialakításához Magyarországon. A konferencia ezzel a célkitűzéssel jövőre is folytatódik.

Dr. Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója záróbeszédében kiemelte: az innováció támogatása a JVSZ céljainak és tevékenységének egyik fókuszpontja. A Szövetség további célkitűzése a magyar vállalatok versenyképességének növelése, a tudás megosztása a nagy-, közép- és kis vállalatok között, a vállalatok zöld és fenntartható működésre történő átalakításának támogatása és az etikus üzleti kultúra támogatása.

Szóljon hozzá!