ZETApress

hírportál

Vigyázzunk a kutyusokra!

Barabás Évinek hatalmas őrület és tortúra volt Hugó kutya kezelési időszaka. Dr. Baji Balázs, a sebész állatorvosként praktizáló, tavaly november 17-én kitüntetett gátfutó olimpikon adott egészségügyi tippeket a műsorvezető-nőnek ? tudtuk meg délelőtt a városligeti sajtóreggelin.

A felszólalók dr. Bognár Lajos, az Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára; dr. Aladics Balázs marketing és értékesítési vezető, Bayer Állategészségügyi Divízió; dr. Baji Balázs állatorvos, olimpikon, a kampány 2018-as nagykövete; Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz alapítója voltak. Mottójuk: Egy szív a kutyákért! ? Egy dobbanás az életért! A szívférgesség terjedését a megfelelő eszközökkel és védekezéssel meg lehet állítani!

Barabás Évi felelős gazdiként készül a nyárra kutyájával, Hugóval. A mai Szívférgesség Napján a kutyák egészségét veszélyeztető élősködők elleni védelem kapcsán Baji doktor véleményét is kikérte. Bár rutinos kutyásként hallott már a kedvenceinkre halálos veszélyt jelentő szívférgességről, amelyet szúnyogok terjesztenek, a ma már állatorvosként is praktizáló olimpikontól is sok hasznos tanácsot kapott.

Barabás Évi családtagként tekint kutyájára, így az egészsége megőrzésére kiemelt figyelmet fordít. Ezért is missziója, hogy dr. Baji Balázzsal együtt felhívják a figyelmet a kutyusokra halálos veszélyt jelentő szívférgességre, amelynek kórokozója szúnyogok által terjed, főleg a vízpartokon, a tavaszi és nyári időszakban. A szívférgesség nem csak a kutyákra veszélyes, a gazdik is megfertőződhetnek.

? Alapvetően egy új-keletű betegségről van szó, de már sok gazdi ismeri és védekezik ellene, viszont még mindig vannak, akik a rendelőkben hallanak először a szívférgességről. Fontosnak tartom, hogy minden gazdi megismerje ezt a könnyen megelőzhető, ellenben nagyon nehezen kezelhető parazitás megbetegedést. Állatorvosként és magánemberként is fontosnak tartom négylábú barátaink védelmét és gondozását, ezért a szívférgesség fontosságára és megelőzésére figyelmet felhívó kampányban is szívesen veszek részt. Remélem, hogy közvetve ezzel is tudok javítani kis-kedvenceink egészségén! ? árulta el az állatorvosként is praktizáló világbajnoki bronzérmes gátfutó.

? Akkor hallottam először a szívférgességről, amikor egy ismerősöm kutyája megbetegedett. Még pont időben érkezett a segítség, de hatalmas őrület és tortúra volt a kezelés időszaka. Felelős állattartóként sok-sok olyan problémával visszük orvoshoz a kutyánkat, amelynek szemmel látható jele van, a szívférgességet azonban csak akkor ismerhetjük fel időben, ha évente szűrésre járunk kedvencünkkel ? árulta el Barabás Évi, Hugó gazdija.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=DUnVUTK0S0Q[/youtube]

Évi és kutyája nap mint nap sétálnak a Hajógyári-szigeten és a Kutyabarát Balaton szolgáltatásait és programjait is nagyon kedvelik, így gyakran töltik az időt vízparton, amely különösen veszélyeztetett terület. ? Hugó mindig megmorogja a körülötte szálló rovarokat, és próbálja őket elkapni, de a szúnyogok elleni védekezést nem bízhatjuk kutyáinkra. A kakis zacsi és kislabda mellett most már a szúnyogriasztó csepp is állandó nyári kellékünk ? osztotta meg Évi gondolatait.

Picur kutya, Hugó édesanyja volt a műsorvezető első kutyusa, így Évi jelen volt Hugó születésénél, amely pont az állatok világnapjára esett. ? A kistesó, egy lánykutya sajnos a szülőcsatornába szorult és meghalt, Hugó császármetszéssel jött a világa, így előbb tarthattam én a kezemben, mint hogy a mamája látta volna. Falusi Mariann Peti kutyájától örökölte Hugó hatalmas szerelmét, a labdák iránti szenvedélyét. Szinte előbb labdázott, minthogy megtanult volna járni ? meséli Évi, aki azt is elárulta, kutyájának apukája is ismerős lehet sokaknak.

Szóljon hozzá!