ZETApress

hírportál

Séta vakon

727 ezer forint gyűlt össze a vakvezető kutyák képzésének támogatására ? tudtuk meg az adománygyűjtéssel egybekötött, kihívásokkal teli utazáson, melyen az X?Faktor sztárjai ? Keresztes Ildi és Vastag Tomi ? is részt vettek.

Jelenleg Magyarországon évente 12 vakvezető kutyát képez ki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége Vakvezető-kutyakiképző Iskolája, ezzel szemben a várólistán 77 fő igényli az életmentő segítséget. A PHD Hungary médiaügynökség egy különleges rendezvénnyel és speciális adománygyűjtéssel nyújtott segítséget az iskolának és hívta fel a figyelmet annak kritikus helyzetére. Az akcióban magam is részt vettem.

A PHD Hungary, hazánk egyik vezető stratégiai média kommunikációs ügynöksége, amely globális szinten 21. születésnapját jótékonysági eseménnyel ünnepli, amelynek magyarországi célja a vakok és gyengénlátók mindennapjainak megismerése, megismertetése, valamint a figyelem felhívása a vakvezető kutyák kiképzésének fontosságára.

A kihívásokkal teli utazáson a zöld, sárga és lila csapat olyan akadályokon keresztül jutott el a népligeti Láthatatlan Kiállítástól a csepeli kutyakiképző központba, melyek a vakok és gyengénlátók mindennapos életének részei. Nem csupán a tömegközlekedésen, hanem egy vásárlás alkalmával is átélhettük a látássérültek életének kihívásokkal teli momentumait.

Jómagam a mentorral és mentoráltjával a Zöld csapattal indultam. Vezetőnk Zvara Krisztián volt. 10 óra után röviddel indultunk a Láthatatlan kiállítástól, s 10 perc múlva felszálltunk az 1-es villamosra a Népligeti megállóban. A bekötött szemű, fehér botos Ildikót Tomi segítette fel a lépcsőn, s a vakvezető kutya is velük volt. Közben az RTL Klub végig forgatott. Egy fiatalember rögvest átadta a helyét a villamoson. ? Felismerte az X?Faktor sztárjait? ? kérdeztem, de csak értetlenül lesett. Később se esett le neki, hogy a fehér botos hölgy nem igazán vak, s csak játék az egész.

A Lágymányosi híd pesti hídfői végállomásán szálltunk le, ahol egy meredek lépcsőn kellett lejönni a HÉV megálló elé, a Művészetek Palotája 3. számú portájához. Taxi kellett hívni mobilról, s a +36-1-211-1111 telefonszámot vakon kellett beütni. Persze a kocsik a közelben várakoztak, s csepeli Széchényi utca és Kikötő utca sarkára vittek bennünket. Itt a taxiból kiszállva kutyaeledel vásárlása következett a Kikötő utcai kisállat-kereskedésben. Innen a taxikkal a Határ utcai 151-es buszvégállomásra mentünk tovább, ahonnan már csak 5 perces séta volt Dunadűlő úti helyszín. A többi csapat is szerencsés volt, mivel a nehézségekben nekik is egy-egy lelkes kutyatárs segített.

Sajnos ma Magyarországon kevés vak és gyengénlátó életét segíti egy négylábú társ. ? A Magyarországon élő negyvenezer látássérült nem mindegyike szorul vakvezető kutyára, azonban sokan be sem adják az igénylést, mert úgy gondolják, hogy úgysem kerülnek sorra. Ha mindenki kaphatna vakvezető kutyát, aki rászorul, az igénylések száma megsokszorozódna ? mondta el Farkasné Schiff Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége Vakvezető-kutyakiképző Iskolájának (MVGYOSZ-VKI) vezetője, aki később egy bemutatót is levezényelt az iskola tanpályáján.

Az iskola 33 éves fennállása óta hozzávetőlegesen 500-600 látássérült ember számára tudott életmentő segítséget biztosítani vakvezető kutyáikkal. A jelenlegi támogatás évente 12 kutya kiképzését teszi lehetővé, ezzel szemben a várólistán 77-en várakoznak, és ez a szám folyamatosan növekszik. A kiképezhető ebek száma akár 40%-kal növelhető lenne a hiányzó források pótlásával. ? Bízunk benne, hogy ezzel a kampánnyal fel tudjuk hívni az emberek figyelmét a vakvezető kutyák szerepének fontosságára és a támogatásaink hozzájárulnak az iskola további sikeres működéséhez ? tette hozzá Molnár Kinga, a PHD Hungary csoportvezetője.

Az akció részeként az adománygyűjtés tovább folytatódik, amelynek keretében nem csak vállalatok és cégek, hanem magánszemélyek is segíthetik az iskolát. A Vatera.hu online aukciós portálon különböző exkluzív ajándékokért ? wellness hétvége, láthatatlan vacsora, Takács Nikolas és Vastag Csaba dedikált cd-i, Csillag születik show páros belépőjegy a döntőre, Való Világ villalátogatás, értékes könyvsorozatok és celeb-ereklyék ? lehet majd licitálni márciustól. Az árverésen befolyt összeg szintén a Kutyakiképző Központot támogatja.

A kezdeményezést az esti kaposvári X?Faktor koncertre továbbsiető Keresztes Ildikó és mentoráltja Vastag Tomi is támogatja. ? Nem is gondolnánk, amíg ki nem próbáljuk, hogy milyen nehézségekkel, akadályokkal kell megküzdeni és szembesülni nap, mint nap egy látássérült embernek. Egy segítő négylábú nagymértékben meg tudja könnyíteni a mindennapok kihívásait számukra. Elképesztő, hogy ezek a kiképzett kutyák mennyire okosak, lenyűgöző, hogy milyen alázattal végzik feladatukat, teljesen elvarázsoltak. Abban biztos vagyok, hogy aki hozzájut egy ilyen segítséghez, egy életen át hálás lesz érte, és maga az életet jelenti számukra. Füles elvesztése óta, ez az első alkalom, amikor kutyás ügy mellé állok, és amíg nem lesz ismét egy kiskutya a családban, addig is megpróbálok minél többet a közelükben lenni ? mondta Keresztes Ildikó.

Jelenleg 20 kutya lakik a Központban, közülük 3 Labrador áll kiképzés alatt. Egy kutya oktatása fél évet vesz igénybe, ezután a kerül gazdájához, akit 8-10 éven keresztül tud segíteni. ? Nagyon örülök, hogy felkértek ennek a nemes célnak a támogatására, fontosnak tartok minden olyan kezdeményezést, amely az állatokkal kapcsolatos. Az X?Faktorral nagyot fordult az életem, ezért sajnos keveset lehetek otthon, így nem lehet kutyám, de gyerekkorom óta mindig volt mellettem egy kutyus, el sem tudnám képzelni az életemet egy legjobb barát nélkül ? nyilatkozta Vastag Tomi.

Az MVGYOSZ

1989-től független társadalmi szervezetként működik. Gazdálkodását alapvetően költségvetési támogatásból, pályázati forrásokból és részben adományokból fedezi. Az idei 160 millió forintos állami támogatási keretből kell finanszíroznia az egész éves kiadásait ? amely optimális esetben 300 millió forint lenne ? beleértve a Kutyakiképző Központ ideális működéséhez szükséges harmincmillió forint is. Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége Vakvezető-kutyakiképző Iskolája reménykedik abban, hogy a Szövetség támogatása mellett az adók 1%-ának felajánlásával pótolni tudja a hiányzó forrásokat és az évi 12 kutya kiképzését meg tudják valósítani.

A Vakvezető-kutyakiképző Iskola

Telephelyünkön 1976-ban indult el a vakvezető kutya kiképzés, köszönhetően Vitéz Lovag Rithnovszky János úrnak, aki a csepeli Vakvezető-kutyakiképző Iskola alapítója. Rithnovszky János hosszú küzdelmet vívott az élettel, saját magával és sokszor a világgal, de kitartásának és évtizedes kutyakiképzői tevékenységének köszönhetően 1977-ben létrejöhetett Magyarország első Vakvezető-kutyakiképző Iskolája.

Az akkori egészségügyi tárca az iskolát bezáratta, mert túl költségesnek találta. Azonban azok a vakok, akik e szolgáltatásra, négylábú segítőtársra szorultak mindennapjaikban, nem hagyták az ügyet annyiban. A legmagasabb döntéshozói szintekig elmentek, annak érdekében, hogy az iskola újra megnyithasson. Céltudatos tevékenységük sikerrel járt. 1978-ban újra megnyitották az iskolát, amely azóta folyamatosan és töretlenül működik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) gondozásában, annak szerves részeként, szolgáltató egységeként. Az 1978-as kezdéstől számítva körülbelül 500-600 kiképzett vakvezető-kutya talált gazdára az iskolánkból. Jelenleg évente kb. 12 kutyát tudunk kiképezni. Hiányzó források bevonásával ezt akár 40%-kal is tudjuk növelni.

A vakvezető-kutyák képzése nagyon sok időbe (kb. 18 hónap) és pénzbe (kb. 1,8 millió Ft) kerül, és sokan, nyilvántartásunk szerint pontosan 77-en várnak rájuk. Ha a feltételek változatlanok maradnak, a várakozási idő akár 7 év is lehet. Általában 8-10 éves koráig, ritkán 12 éves koráig dolgozik egy kutya. Az az általános, hogy ha 10. évét betöltötte a kutya, onnantól számítanunk kell a nyugdíjazására és arra, hogy gazdája újabb igénylőként fog jelentkezni.

Vakvezető-kutyakiképző Iskolánk tevékenysége öt főprogram köré csoportosul. A tenyésztési program: Labrador és golden retriever tenyészpárosokból nyerünk saját almokat. Kölyöknevelési program: E programunkra bárki jelentkezhet kölyöknevelőnek, aki vállalja, hogy 8 hetes kortól a kutyus 1 éves koráig inger-gazdag környezetben neveli számunkra a leendő vakvezető-kutyusokat, szakmai felügyeletünk mellett. Kiképzési program: A kb. 1 éves korban beérkezett kutyákat vakvezető munkára tanítjuk. A képzési időszak kb. 6 hónap.

Utógondozási program: A már dolgozó vakvezető-kutya ? gazda párosok együttes munkáját felügyeljük, lakóhelyükön segítjük az idő közben felmerülő problémák megoldását. Környezettanulmány: Célja, hogy meggyőződjünk a kutyatartás feltételeinek meglétéről, az igénylő otthonában. Munkánk azonban nem merül ki ennyiben. Gazda-kutya párosaink számára évente versenyt, találkozót rendezünk, ahol a résztvevők megmutathatják, mire képesek együtt és tapasztalatokat cserélve segíthetik egymást.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Online a kutyásokért | ZETApress

Szóljon hozzá!