ZETApress

hírportál

Húsvét a kullancsok családjában

A globális felmelegedés és ennek okán az enyhe tél minden ízeltlábú kártevőnek kedvezett, többségük nem fagyott ki. A kellemes húsvéti napokban történő kirándulás során Európa szerte, így hazánkban is az egészségügyi kártevő kullancsok jelentős méretű területeken lesnek a kirándulókra. Európa szerte hatvanmillió kiránduló járja az öreg kontinens kullancsveszélyes területeit, adta hírül a Kullancsszövetség.

A közönséges kullancs a bokrok, cserjék napfénytől takart levél fonákjáról pottyan, míg a kutyakullancs a fűszálak végéről mászik áldozatára. Sajnálatosan egész éven át jelen vannak a kertekben, parkokban, erdőkön és mezőkön a kullancsok, de ilyenkor, április elején nálunk is indul a nagy tavaszi-nyári kullancsinvázió.

Április első felében nagy számban a kullancs lárvák és a nimfák lepik el a természetet. Ezek a kullancs egyedfejlődési alakok 1 mm-nél kisebb lények, ezért hajas fejbőrben-, vagy a kedvenc kutyánk szőrében észrevétlenül tudnak megbújni, ill. fertőzni. Félnünk nem kell a tavasz parányi vámpírjaitól, ha ismerjük az ellenük való védekezés módozatait, melyről nemrég írtunk a kirándulók tízparancsolatában.

A húsvéti élő ajándéknyúl is sok családba érkezik. Húsvét hétfőjétől sok ezer kisnyulacska lepi el a falvak, városok kertjeit. Nekünk, mint szülőnek tudnunk kell, hogy a család új szőrmók kedvencét csak lenyírt füvű, bokros-susnyós területtől mentes gondozott kertrészben szabad legeltetni. Rendezetlen parkok, kertek, kert részek kullancsoknak adnak búvóhelyet, ahonnan az óvatlan családi kedvencre kerülve okozhat bajt húsvéti nyuszinknak. A természetbeli egészségtudatos magatartásunk része kell, hogy legyen húsvéti nyulunk, és a családunk két- és négylábú tagjainak kullancsok elleni védelme!

A mini kullancsokat április második felétől kiegészítik, azaz a családot teljessé teszik a kifejlett hím és nőstény kullancsok. A május elsejét már karöltve köszöntik a kullancsok nagy családjának tagjai.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kullancskarrier hazánkban és az Unióban

Szóljon hozzá!