ZETApress

hírportál

Kullancskarrier hazánkban és az Unióban

Tavaly már írtunk a kullancsok húsvétjáról. Tegnap a Kullancsszövetség elnökétől azt tudtuk meg a margitszigeti sajtótájékoztatón, hogy a globális felmelegedés okán évről évre nő a kullancsok száma és területi elterjedése Európában, így hazánkban is.

Az 1970-es években bekövetkezett ?első katarzis? után félő, hogy az uniós országok kullancsveszélyes/endémiás területein járó több mint hatvanmilliós turistatömeg és házi kedvenceik előidézhetik az úgynevezett ?második katarzist”, és ez olyan kullancs terjesztette betegségek megjelenését is maga után hozza, amelyek eddig ismeretlenek voltak ebben a térségben (például a mediterrán foltos láz). Sajnos a klímaváltozás is kedvez a kullancsinváziónak, az enyhe telek alatt nem pusztulnak el a vérszívók, és egész évben jelen vannak a természetben.

Az évente frissülő ?kullancsbetegségek térképen? megfigyelhető, hogy mely területek a legfertőzöttebbek. Budapest és agglomerációs körzete, Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye tartozik a magas rizikófaktorú területek közé. Általában ezekben a térségekben a két- és négylábú szeretteinkre az agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Lyme – kór kórokozóját terjeszthetik a kullancsok (az eddigi adatok szerint), de gyakorlatilag bármely területen előfordulhat bármelyik megbetegedés. A magas hegységekben, a fenyves szint felett már ritkán találkozni kullancsokkal, ám ilyen itthon nincsen.

A védekezésről

A kullancsok elleni védekezésben kutyáink védelme egyben a mi védelmünk is. A felelős állattartó folyamatosan, egész éven át, védi kutyáját kullancsirtó – riasztó készítménnyel. Fontos! Teszi ezt azért, mert a kullancsok elleni védekezés paradigmaváltásának egyik új eleme az, hogy kutyáink kullancs elleni kezelésével (kullancsmentességével) nem csak kedvencünk egészségét-, hanem általuk kertjeinkbe-, parkjainkba történő kullancs behurcolást is megakadályozhatjuk, s ennek kapcsán magunkat és lakókörnyezetünkbe élőket is védjük a kullancsok támadásától! A felelős kutya tartó egész éven át, rendszeres kullancs elleni kezeléssel nagyban hozzá járul a kutya tartók, ill. kutyát nem tartók konfliktusának felelőség teljes kezeléséhez.

Szükség lenne a kötelező veszettség oltáshoz-, bélféreghajtáshoz törvényileg illeszteni a külsőélősködők, így a kullancsok elleni kötelező prevenciós kezelést is. Ezen ?elvégzett kezeléseket a kutyákon láttatni kellene?, s a társadalom minden rétege felé a felelősség hordozást szimbolizálná!

A kullancsok ellen védjük kertjeinket, parkjainkat. Számolják fel a kullancsbehurcoló erdei állatok számára alkalmas búvóhelyeket (bozótosokat, farakásokat stb.), s gyakorta kaszáljanak. A két- és négylábú szeretteiket ne engedjék a vadak által látogatott susnyós-bozótosokba. Minden védekezés dacára kutyáikat érheti fertőző kullancscsípés. A vérrel szívott kifejlett kullancs szakszerű eltávolítására legyen a házi patikájukban, ill. a kiránduláson a hátizsákjukba például a gyógyszertárakban és az állatpatikákban kapható kullancs-eltávolító kanál és egy műanyag filmes doboz. A kullancs vizit során talált csípő élősdit tegyék a filmes dobozba, s hűtve tárolják. A kullancs laboratóriumban vallatóra fogható, hogy milyen kórokozóval fenyeget.

Sajnálatosan Magyarország erősen fertőzött terület. Kiemelten nagy kockázatú megyékben élők és oda rendszeresen túrázók szenvedték el a statisztikai robbanást (fertőzött eset száma 115-ről 175-re emelkedett 2006?ról 2007-re). Azaz 65%-kal emelkedett az agyvelő- és agyhártyagyulladásos esetek száma. Ebbe persze közrejátszhatott a múlt évi kecsketej-ivó turisták több tucatos betegszáma is… Fontos, hogy az iskolások körében, elinduljon a kullancsveszély elhárításának ismertetése, mert az iskolai kirándulásokkor egy esetleges megbetegedés a bajon túl felnőtt felelősség vállalással társul!

TBE/FSME 2007-ben az Európa Unióban…

Ausztriában a fertőzések elkerülése végett a lakosság spontán szándékú prevenciós indíttatású védőoltás kampány hatására a lakosság 90%-a oltott az agyvelő- és agyhártya gyulladás vírusa ellen. Ennek dacára is van beteg… A térkép mutatta, hogy milyen óriási területeken elterjedtek a fertőző kullancsok, ezért bel- és külföldi útjaink előtt fel kell készülni a kullancstámadásra: az oltástól a kullancskanálig!

A felmérések szerint Európa kullancs-veszélyes területein évente hatvanmillió ember turistáskodik. A honi ebek közül mintegy hetvenezren rendelkeznek állatútlevéllel, s legtöbben közülük gyakorta látogatják Európa kullancs-veszélyes vidékeit. A probléma veszélyessége miatt számos uniós országban (Brit szigeteken, Skandináv országokban) fontos járványvédelmi cél az import kullancsok országuktól való távoltartása. Ennek okán bizonyos országokba beutaztatni kívánt kutyát hivatalosan, állatorvos által kullancsok ellen le kell kezelni, mely cselekményt az Állatútlevél VI. bekezdésének, azaz a kullancs-elleneskezelések rovatban az állatorvos igazol.

A kullancsveszélyt kormányzati/egészségpolitikai vonalon, valamint a rendezvény főszervezői és a vendéglátásban szereplő utazási irodák és szálláshelyek tulajdonosai részéről igen komolyan veszik a június 8-a és 30-a között Svájcban és Ausztriában megrendezésre kerülő Foci Eb-n. Minden prospektuson a lábjegyzetben szerepel az a figyelem felhívás, hogy csak akkor szavatolják a Foci Eb-re érkező turista zavartalan élményszerzését, ha be van oltva a kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa ellen…

Ne féljék a természetet! A városlakók ismerik a városi/közlekedési veszélyeket. Preventíven élnek. Ha a természetbe kerül a városlakó, besokkol, miért? Ismerjék meg a természet adta veszélyeket, s hárítsák el, hogy biztonságban lehessenek a természetben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újbor- és sajtfesztivál

Szóljon hozzá!