ZETApress

hírportál

Újbor- és sajtfesztivál

Idén immár ötödik alkalommal, ezúttal a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül megrendezésre a már hagyományosnak nevezhető, jubileumi Újbor és Sajt Fesztivál a jövő hét végén ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a városligeti Vajdahunyadvár Jáki kápolna melletti kerengő nagy tanácstermében.

November 29-én, szombaton 10-től 18 óráig Magyarország legjobb újborait kóstolhatjuk meg a belépőjeggyel, melyhez a fesztivál logójával ellátott poharat kapunk. A rendezvény díszvendége Varga Károly, Venesz-díjas mesterszakács, tízszeres olimpiai és világbajnok lesz, aki eddig megjelent könyveit dedikálja. Sor kerül a hazai szőlő- és borvárosok, valamint borrendek országos találkozójára, borturizmus börzére és a hazai pincészetek bemutatkozására is. Sor kerül az első magyarországi újbor futamra, ahol a Duna és a Pannon Borrégió küldötteit a Vám- és Pénzügyőrség fúvószenekara fogadja.

Bor és számítógép

Az Első Magyarországi Újborok Felismerő-bajnoka címért is versenyezhetünk. Az újborok felismerő bajnoksága számítógép segítségével, a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együttműködve történik. Lesz Ifjú Borászok Országos Találkozója is. A 2008-as év sajttermelője és a 2008-as év magyarországi legjobb újborai ünnepélyes díjkiosztón vehetik át jutalmukat.

A november 30-i, vasárnapi program is 10-től 18 óráig tart, s nagyjából hasonló a szombatihoz. Aznap is lesz borfelismerés 18 éven felülieknek. A Biblia évére emlékezve az adventi újbor és sajt ökomenikus szentelése, majd a legjobban ízlett újbor- és sajt-közönségdíjak átadása következik a fesztivál ünnepélyes zárása előtt.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az egri Sándor Tamás bükki szarvasgombával ízesíti sajtjait. Kiss Tamás arról beszélt, hogy ő csak nyers tejből, pasztőrözés nélkül készít sajtot. Kérdésemre elmondta, hogy az érleléssel a kórokozók 95 százalékát tudja elpusztítani, de 100%-os védelem sajnos nem létezik.

Tavasszal, a kullancsveszéllyel kapcsolatos sajtótájékoztatón arról hallhattunk, hogy a kullancsfertőzött tehén forralatlan teje vírusos agyhártyagyulladást okozhat. Kiss úr szerint ez lehet az 5%, amit nem lehet kivédeni, de ez is csak a kullancscsípést követő egy-két napban, mert utána már a tehénben is kifejlődik az ellenanyag.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mikulás és pálinka

Szóljon hozzá!