ZETApress

hírportál

Mikulás és pálinka

Fahéj és vanília. Mi más jutna az eszünkbe ezekről a csodálatos fűszerekről, mint a karácsony? Nem mindenki tudja azonban, hogy a vaníliát ? ezt a Mexikóban őshonos liánszerű kúszónövény termését – bizony ugyanúgy egy orchideának köszönhetjük, ahogy azokat a csodálatos, igéző virágokat, melyekkel egyre többen esnek szerelembe. Az idei, adventi kiállításon és vásáron a karácsonyi virág kompozíciók hangulatát karácsonyi sütemények teszik még ünnepibbé ? csak hogy elkezdhessük a felkészülést a decemberi ünnepekre?

A Mezőgazdasági Múzeum december 4-től 7-ig rendezi meg az I. Szent Miklós Pálinka Ünnepet a Vajdahunyadvár területén december 6-hoz kötődően, hiszen 2007 óta Szent Miklós Napja egyben a Magyar Pálinka Napja és Ő a pálinkások védőszentje is. A rendezvény mintegy folytatása az elmúlt hétvégi Újbor- és Sajtfesztiválnak, melyet szintén beharangoztunk.

Hagyományteremtő szándékkal a Szent Miklós Pálinka Ünnepen helyezik be a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, mint megőrzendő nemzeti kincset a Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny eredménye alapján Magyarország Legjobb Pálinkáját! Idén egyszerre 3 pálinka vonul be a történelembe, hiszen 2006 óta adják ki ezt a címet. A rendezvény fővédnöke: Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.

A Magyar Országos Pálinka Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyt 2000. óta szervezik meg Gyulán a Kisüsti Pálinka Fesztivál Keretében. A 2009-es versenykiírásban már Budapest is szerepel, hiszen az áprilisi, gyulai eredményhirdetés győztes pálinkáját ezt követően minden év decemberében elhelyezik majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

2002-től adják ki a Pénzügyminiszter védnökségével az Ország Legjobb Kereskedelmi Pálinkája címet, valamint az FVM miniszter védnökségével az Ország Legjobb Bérfőzetett Pálinkája címet, valamennyi szakmai szervezet támogatásával. A fesztiválsátorban folyamatos programok, minden nap délelőtt 10 órától pálinkások, kolbászosok ínycsiklandó gasztronómiai kiállítása és vására, népművészek termékeivel színesítve.

Koncertek

December 4-én, csütörtökön 20 órától Republic koncert, 5-én pénteken 20 órától Apostol koncert, 6-án, szombaton 18-tól Mega Fásy Mulató, 7-én vasárnap 18:30-tól Anti Fitness Club koncert, 20:30-tól pedig Bikini koncert. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják! Nyitva tartás minden nap 10 órától. A rendezvényre való belépés este fél 6-ig ingyenes, utána a belépő 1300 forint a 10 évesnél idősebbeknek. Bővebb információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!