ZETApress

hírportál

Dürer Park a Városligetnél

Elindul az előregisztráció a három lakóépületre – tudatták sajtósaik. A Dürer Befektetési Kft., mint beruházó, a Property Market Kft.-vel együttműködésben május elején elindítja a Városliget közvetlen szomszédságában található Dürer Park iroda és lakó projekt részeként a lakóépületek előregisztrációját.

Az összesen 3,7 hektáros területen eredetileg a XIX. század végén, a Monarchia aranykorában épült Sacre Couer (Szent Szív) nővérek által alapított katolikus iskola működött, az elegáns zuglói villanegyed és a Varosliget ölelésében. Azonban e terület sem kerülhette el a XX. század történelmi viharait, többek között a régi rendszer politikai főiskolája is itt működött, és több építészetileg nem méltó épület is elhelyezésre került a területen, majd a főváros egyik népszerű multikulturális komplexuma is itt kapott helyet. Az évtizedek alatt folyamatosan romlott az épületek és a park állaga, most azonban újjászületik a terület a még megmaradt régi épület építészeti emlékeinek megőrzésével, minőségi kortárs új épületek kialakításával, és az eredeti park megújításával.

Az irodaépületeket és a belső parkot is magába foglaló fejlesztés beépítési koncepciója, és az irodaépületek kialakítása a milánói Lissoni & Partners és a budapesti Lean-Tech építész stúdiókkal együttműködésben valósul meg, a lakóépületek részletes terveit a Közti építész stúdió jegyzi. A fejlesztés Az Év Koncepciója Portfólió Property Awards-díj elismerésben részesült 2020-ban.

Fontos része a projektnek a megújuló Városligettel való kapcsolat, ennek érdekében a fejlesztés részeként átépült az Ajtósi Dürer sor középső szakasza, új kerékpársávokkal, továbbá közvetlen és biztonságos gyalogátkelőhelyekkel. A fejlesztési területen egy, az Abonyi utcát és az Ajtósi Dürer sort összekötő új gyalogos sétány is kiépül, összekötve a belső parkot, a lakóépületeket és a villanegyedet a Városligettel. A fejlesztés a Zichy Géza és az Abonyi utcák sarkán valósul meg, három épületben – egyenként 58, 72 és 77, azaz összesen 207 lakás épül.

A lakóépületek tervezésénél kiemelt szempont volt, hogy a terület múltjához illő minőségű és felszereltségű lakások és környezet jöjjön létre. A belső utak és sétányok, illetve a belső park kialakítás éppolyan hangsúlyos volt, mint az épületen belüli koncepció. A modern belsőépítészeti megoldások, az elegáns belső közösségi terek, okosotthonba integrált árnyékolórendszer, gépesített konyhabútorok, minőségi parketta vagy éppen hőszigetelő alumínium nyílászárók mind megtalálhatóak a lakásokban. Az egészséges életmódot szem előtt tartva minden lakóingatlanban helyet kap egy-egy saját edzőterem is. Természetesen a lakásokhoz itt is tartoznak az épületekben elhelyezett gépkocsi beállók és tárolók is.

Az épületek energiahatékonysága, fenntarthatósága szintén kiemelt fontosságú volt már a tervezés során is, többek között megújuló energián alapuló hibrid fűtési-hűtési gépészeti rendszer kerül kiépítésre, és nagyméretű, ökológiailag aktív zöld tetők is megvalósulnak.

Dürer Parkról

A Dürer Park projekt koncepcióját a Városliget, a környező villanegyed és a fejlesztési terület öröksége is nagyban meghatározta. A területen 1893-ban a Sacre Coeur (Szent Szív) nővérek által épített katolikus iskola nyílt, a hozzá tartozó parkkal és mintakerttel, mely csak a II. világháborút követő évekig működhetett. Bár a nővérek a háború végén, a vészkorszakban itt nyújtottak segítséget a rászorulóknak, – az épület homlokzatán a svéd nagykövetség által elhelyezett tábla is emlékezik – mégis az új állam ezt az egyházi rendet is felszámolta, tagjait elüldözte és az ingatlant elvette tőlük, többek között azért is, hogy ezen a területen politikai főiskolát nyisson. A későbbi évtizedekben, a politikai főiskola időszakában több építészetileg nem értékes épületet emeltek, míg az eredeti iskolaépületbe, annak értékeit nem tisztelő beavatkozásokat eszközöltek. A privatizáció után gazdát cserélt telken később a főváros egyik zenei színpada és szórakozóhelye működött, ugyanakkor további állagromlások történtek a területen.

Az új tulajdonos Dürer Befektetési Kft. célja kezdetektől a mai környezetben új harmónia megteremtése a még menthető építészeti emlékeknek az új funkciókhoz illeszkedő felújításával és értékes, kortárs új épületek kialakításával. Kiemelt fontosságú a fejlesztési terület régi, elhanyagolt parkjának teljes megújítása, a környező közterületek, pl. Ajtósi Dürer sor és Zichy Géza utca adott szakaszainak teljes átépítése, egy a területen áthaladó új gyalogos sétány kialakítása, és ezzel a fejlesztési terület, a mögöttes zuglói villanegyed és a megújuló Városliget összekötése.

Az összesen 3,7 hektáros területen 2020-ban kezdődtek a kivitelezési munkák. Az irodaépületeket és a belső parkot is magába foglaló fejlesztés beépítési koncepciója és az irodaépületek kialakítása a milánói Lissoni & Partners és a budapesti Avantgarde és Lean-Tech építész stúdiókkal együttműködésben valósul meg. A lakóépületeket részletes terveit a Közti építész stúdió, míg a parkosítási és kertészeti terveket az S73 stúdió jegyzi. A fejlesztés generál kivitelezője a Market Építő Zrt. A külső infrastruktúra fejlesztések generál tervezője a Főmterv, a kivitelezője pedig a Colas-Alterra.

A Dürer Befektetési Kft.-ről

A Dürer Park ingatlanfejlesztést a Dürer Befektetési Kft.  végzi, mint erre a projektre alakult ingatlan befektető és ingatlanfejlesztő cég, ingatlanfejlesztésben tapasztalt munkatársakkal, a Property Market Kft.-vel együttműködésben.

A Property Market Kft.-ről

A Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. a Market Építő Zrt. 2015-ben alapított, ingatlanfejlesztésre szakosodott vállalata. A Property Market – 40 fős szakértői és mérnök csapatával – a Market Csoport leányvállalataként, elkötelezett a magas minőségű ingatlantermékek fejlesztésében és létrehozásában. A cég egyik fontos projektje a BudaPart, Budapest modernkori történetének legnagyobb városnegyed-fejlesztése. A Property Market, a BudaPart városnegyed mellett, az anyavállalat Market Építő Zrt.-vel és leányvállalataival közösen felel a BEM Centerért, míg a Városliget mellett épülő Dürer Park projektben a Dürer Befektetési Kft. megbízásából, vele közösen lát el ingatlanfejlesztési feladatokat.

Szóljon hozzá!