ZETApress

hírportál

Szent Borbála a Stefánia úton

Aradszki András, NFMA kormány támogatja az ásványvagyon gazdaságos kitermeléséhez szükséges beruházásokat ? mondta Aradszki András, az NFM energiaügyért felelős államtitkára a 25. Szent Borbála napi országos központi ünnepségen a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet II. emeleti Dísztermében.

Jövőre szénbányászati koncesszióra is meghirdetnek pályázatot, jelentette be az államtitkár hozzátéve: 42,3 milliárd forint áll rendelkezésre az év végén bezáró márkushegyi bánya alkalmazottainak átképzésére és elhelyezkedésük támogatására, amelyet a Vértesi Erőmű segít. A kormány az idén is folytatta azt a munkát, amelyet a Nemzeti Energia Stratégia tartalmaz. Így a 2014/2015-ös tanévben három helyszínen újrakezdődött a vájárképzés, mivel az ásványi vagyon kitermeléséhez szakképzett munkaerő szükséges. A jogalkotásról szólva kitért arra, hogy a parlament tárgyalja a bányászati, valamint a termőföld védelméről szóló törvények módosítását. Az új jogszabályok elősegítik a jogosulatlan bányászati tevékenységek feltárását és világosabb szabályokkal védik az állami tulajdont.

Aradszki András felidézte, hogy 1989. december 4-én elevenítették fel újra Szent Borbála, a bányászok, kohászok és tüzérek védőszentje hagyományát. A vallásos ünnep kötődik a bányászat kockázatához és az ebből fakadó szolidaritáshoz. Felvételről megszólalt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke is, aki tegnap egyebek mellett elmondta, hogy a Bányászati és Kohászati Egyesület jogelődje 1892-ben alakult meg Selmecbányán, ezen az alapon jöttek létre az önsegélyező szervezetek és a bányászkórház is. Miután a hagyományos szénbányászat gazdaságtalan lett, az ágazat visszafejlődött, de az új technológiák lehetővé teszik a bányák újranyitását.

Az ünnepség végén Aradszki András Szent Borbála-érmeket és miniszteri elismerő okleveleket adott át a kiemelkedő munkát végzett bányászoknak, valamint kohászoknak, majd Pitti Katalin operaénekes kápráztatott el gyönyörű hangjával, Hegedűs Valér zongorakíséretével. A végén St. Martin ? Szentmártoni Imre ? is csatlakozott hozzájuk egy közös dal erejéig, majd Imre egyedül folytatta a show-t a tavalyihoz hasonlóan pánsípon és szoprán szaxofonon.

Megjöttek a pakolók

A bányász- és kohászhimnuszt követően átalakították a termet az ünnepi fogadáshoz. Ekkor érkezett meg ? az ünnepség kezdetéhez több mint kétórás késéssel! ? néhány büféújságíró, akik rögvest a büféasztalt rohanták le. Ezt egy bányász- vagy kohászruhás meghívott hölgy sem hagyhatta szó nélkül. Felháborodottan mondta partnerének közös asztalunknál, hogy ezek az újságírók nem tudnak viselkedni, leszedik a szendvicsekről a húst és egyéb feltétet, s csak a puszta kenyeret hagyják az asztalokon. Mivel engem meg az háborított fel, hogy a hiénákat a sajtóval azonosítják, megvédtem a szakma becsületét. Elmondtam neki, hogy ezek az emberek sosem írnak sehová, mindenhová csak enni járnak! Őt sikerült meggyőznöm, de nem mondhattam el mindenkinek ugyanezt. Amíg mi szakmabeliek nem vetjük ki magunk közül az élősködéket, ne csodáljuk, ha elveszítjük a becsületünket!

Szóljon hozzá!