ZETApress

hírportál

Bányász-ünnep kohászokkal

Jó szerencsét!Új lehetőségek állnak a hazai szénbányászat jövője érdekében ? hangzott el a Magyar Bányászati Szövetség, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a tárca által szervezett Szent Borbála napi központi ünnepségen, a Stefánia utcai palotában.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter ismertette a bányászat jövőjével kapcsolatos kormányzati elképzeléseket és előrelépéseket a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben. A tárcavezetőnő ünnepi beszédében elmondta: a kormányzat célul tűzte ki a szénkitermelés bővítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását. ? A minisztérium a mai napon megállapodást ír alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzattal és bányászati szakmai szervezetekkel a borsodi szénbányászati klaszter létrehozásáról. Az együttműködés célja, hogy közös lépéseket tegyünk a szénbányák újbóli megnyitása és fejlesztése terén ? mondta el a miniszter-asszony.

A szénhasznosítás számos új lehetősége bontakozik ki világszerte, amelyek az egyre szigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelnek. Közülük is kiemelendő a tiszta szén technológia, amely az erőművi ellátást környezetkímélő módon biztosítja. Az energiaimport-függőségről szólva elhangzott, hogy az elmúlt tíz év alatt Magyarország kőolaj- és földgázfüggősége jelentősen növekedett. Jelenleg a hazai termelés a kőolaj-szükséglet mindössze tizedét, a földgáz-fogyasztás negyedét biztosítja. A függőség csökkentése az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági cél, ennek érdekében szükséges a kutatás-fejlesztés felgyorsítása, a ma még nem ismert kőolaj- és földgázlelőhelyek felfedezése az ország területén.

A tárcavezető fontos kormányzati célkitűzésnek nevezte a felelős állami ásványvagyon-gazdálkodás fenntartását, nyilvántartásának fejlesztését és gondozását. Németh Lászlóné hangsúlyozta: a kormány határozott célja az ágazat megerősítése, a bányászati dolgozók megbecsülése, a tradicionális szakmai tudás megőrzése és továbbvitele. Az idén érezhetően megindult gazdasági növekedés, az alacsonyan tartott költségvetési hiánycél és a következő uniós költségvetési ciklusra kiharcolt jobb pozíciók megfelelő keretrendszert teremtenek a bányászat fejlesztéséhez is. Beszéde végeztével a tárcavezetőnő miniszteri kitüntetéseket, Szent Borbála-érmeket adott át a legkiválóbb bányászoknak és kohászoknak, majd St. Martin szoprán szaxofon- és pánsípjátékát csodálhattuk meg az ünnepi fogadás előtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szent Borbála a Stefánia úton | ZETApress

Szóljon hozzá!