ZETApress

hírportál

Milliárdos akció

Célegyenesben a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2011-2013. 1,8 milliárd forint pályázati forrás lesz az önkormányzati közlekedésbiztonsági beruházásokhoz ? tudtuk meg a Hogyan tovább? Közlekedésbiztonság a Fehér Könyv után című konferencián.

Az eszmecserét Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára, az ORFK ? OBB társelnöke nyitotta meg délelőtt Budapesten. Az államtitkár elmondta, hogy véglegesítés előtt áll a következő évekre szóló hazai akcióprogram. A rendezvényen elhangzott: a nemrégiben megjelent pályázati kiírások alapján 2013-ig összesen 1,8 milliárd forintnyi állami társfinanszírozással valósulhatnak meg közlekedésbiztonsági beruházások.

Schváb Zoltán előadásában jelezte: a 4. Európai Közlekedésbiztonsági Cselekvési Program stratégiai célja a közúti balesetek halálos áldozatai számának 50 százalékos csökkentése a 2011-2020 közötti időszakban. A magyar Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram e törekvéshez illeszkedve fogalmazza meg az első három év beavatkozási irányait és lehetőségeit. A hazai dokumentumot a szaktárcák a közeljövőben véglegesítik.

Az államtitkár kifejtette: a közösségi Cselekvési Program hét stratégiai célterületének támogatása mellett magyar álláspontként a közlekedésre nevelés központba helyezését és az európai tranzitforgalom kiemelt kezelését javasoljuk megfontolásra a tagországoknak.

Az országos közutak települési átkelési szakaszain megvalósítandó közúti közlekedésbiztonsági beruházásokhoz három év alatt összesen 1,8 milliárd forint állami hozzájárulásra pályázhatnak az önkormányzatok. Az államtitkár szavai szerint a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) által kiírt három konstrukcióban összesen 80-100 pályázat kaphat támogatást egyebek mellett körforgalom, jelzőlámpás gyalogátkelőhely vagy településkapu építésére. A részletes kiírások a KKK és a szaktárca honlapján is megtalálhatók ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!