ZETApress

hírportál

Átalakul-e a választási törvény?

Ma és holnap Balatonöszödön ülésezik a kormány. A rendkívüli nyári parlamenti ülésre számos kétharmados törvénytervezetet nyújtottak be, amelyek az ellenzék támogatása nélkül megvalósíthatatlanok. A hétvégi kormányülésen arra is fel akarnak készülni, hogyan alakítsák át régiósra a mostani megyerendszert az ellenzék ellenállása esetén.

A Parlament előtt fekvő alkotmánymódosítás lényege, hogy idén októberben csak három évre válasszuk meg a megyei közgyűlés tagjait, míg a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek mandátuma hat évre szóljon. Három év múlva az uniós képviselők választásával egy időben szavazzunk a megyei közgyűlés tagjainak helyébe lépő regionális képviselőkre. Addigra természetesen a régiókat, mint a megyék helyére lépő közigazgatási egységeket is ki kell alakítani. Tisztségviselőik mandátumai is három évre szólnának, majd 2012. áprilisában, vagy májusában egyszerre választanánk meg a következő négy évre a helyi és regionális tisztségviselőket. Az önkormányzati választások így a következő évtizedtől a négyéves parlamenti ciklus közepére esnének.

A fővárósról külön törvény rendelkezik

A főpolgármester megválasztásáról, a főváros és a kerületek viszonyáról, a főváros régión belüli helyzetéről egy külön fővárosi törvényben szeretnének határozni, melyről még nem tárgyaltak az Országgyűlésen. Ennek lényege az lesz, hogy a főváros és a kerületek önállósága megmarad, hatáskörük viszont úgy lesz szétválasztva, hogy a helyi ügyekben a kerületiek, nagy Budapestet érintő ügyekben a fővárosiak döntenek. S hogy miért írtam nagy Budapestet? Mert az 1950-es egyesülés előtti önálló településeken városrészi önkormányzatokat kell majd megalakítani, ha erről a helyiek népszavazáson döntenek.

Az önkormányzati választásokkal egy időben a parlamenti választásokat is szeretné megreformálni a kormányoldal. A képviselők létszámát 298 főre csökkentenék, melyek fele egyénileg, másik fele listán bejutott képviselő lenne. 2010. április-májusától csak egy fordulót terveznek, a ciklus marad négy év. Megszűntetnék a megyei és a kompenzációs listákat, s az egész ország egy nagy listás választókerület lenne ugyanúgy, mint az uniós szavazáskor. Az a párt állíthatna listát, amelyik legalább 35 egyéni képviselő jelöltjének szerezné meg a 750 darab jelölőcédulát. A parlamenti küszöb maradna a mostani öt, kapcsolt lista esetén tíz százalék.

A mostani javaslatok nem érintik a kisebbségi önkormányzatok őszi megválasztását. Ennek módjáról, a választói jegyzékbe való felvételről májusban már olvashattak rovatunkban. Jó lesz az érintetteknek igyekezniük, mert a felvételi határidő július 15-én lejár.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Folytatódott az aszfaltozás
  2. ZETApress » Októberben is négy évre választunk
  3. ZETApress » Ellenzék nélküli T. (fél)Ház

Szóljon hozzá!