ZETApress

hírportál

Hiányos végeredmény!

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje az NVI honlapján:
1. Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK) 47,53% (371.467 szavazat)
2. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP – Zöldek) – 47,49% (371.143 szavazat)
3. Dr. Grundtner András (Mi Hazánk) 04,98% (38.943 szavazat)

Úgy tűnik, hogy Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester ma hajnalban a Városháza parki eredményváróján. – Még mindig van néhány százaléknyi bizonytalanság, de azért úgy tűnik, hogy – még, ha szoros is az eredmény – Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság – fogalmazott Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöltjeként indult a főpolgármester-választáson.

A politikus köszönetet mondott a választáson résztvevő budapestieknek és azoknak, akik támogatták abban, hogy megvívja azt a küzdelmet, amit nem magáért, hanem a városáért vív. Tudja, hogy még lesz egy kis huzavona, mire pont kerül a folyamat végére, de hisz abban, hogy Budapest megmarad sokszínű, szabad és szolidáris városnak!

Az elmúlt időszakban a hatalom mindent megtett azért, hogy a budapestieket megfossza attól, hogy ez a város újra az ő otthonuk legyen. – Módosították a jogszabályokat az utolsó percben, eljátszották azt, hogy két vasat is tartanak a tűzben, pedig pontosan lehetett tudni, hogy a végén aztán egy jelölt marad csak – fogalmazott hozzátéve: az Európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményei azt mutatják, hogy a budapestiek és a magyar polgárok nem akarnak már Orbánisztánban élni és mutatja azt is: új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus oldalon is. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező napokban még több együttműködésre, összefogásra kell találnunk azért, hogy Budapestet meg tudjuk őrizni szabadnak!

Vitézy Dávid közölte, hogy 22 ezernél több érvénytelen szavazat látszik az NVI honlapján, ezért meggyőző fölénybe senki nem kerülhet. Ezt riválisának, Karácsony Gergelynek is el akarta mondani, de nem tudta őt elérni telefonon. Az eredmények azt mutatják, hogy Budapest vibráló demokrácia – jelentette ki az egyelőre 2. helyezett, aki egyelőre nem tudja, ki lesz a főpolgármester, számukra mégis óriási győzelem született: megmutatták, van értelme annak, hogy programokkal, Budapestről szóló vízióval, érdemi, és a budapestiekről szóló ügyekkel indítottak kampányt.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni, és ezzel hozzájárult a főváros jövőjéről szóló döntéshez és egy sokszínű új közgyűlés kialakításához. Külön köszönetét fejezte ki azoknak, akik a változásra szavaztak, akik kimutatták, hogy van főpolgármester-váltó hangulat, hogy nem elégedettek a budapestiek az elmúlt évek fővárosi politikájával. Megköszönte továbbá a sok száz aktivistának és önkéntesnek, akik felhívták a fővárosiak figyelmét arra, hogy Budapestet lehet jobban irányítani, a mainál akár jóval nagyobb sebességgel fejleszteni. – Óriási győzelem, hogy idáig eljutottunk, színes választói közösség adta nekem a bizalmát, és ezt a bizalmat szeretném megszolgálni, lehetőleg főpolgármesterként végre fejlődő pályára állítani Budapestet – fogalmazott a 2. helyezett.

Ungár Péter, az LMP társelnöke az érvénytelen szavazatok vélhető okáról megjegyezte: volt olyan politikai szereplő, aki ilyen voksolásra biztatta szimpatizánsait, és a visszalépés miatt is lehettek érvénytelen szavazatok. A Vitézy Dáviddal kötött szövetséget nagyon sikeresnek, a szereplést az EP-választáson viszont sikertelennek értékelte. Kiemelte, hogy Vitézy Dávid szinte kétszer annyi szavazatot kapott, mint a fővárosi Fidesz-lista, ez is azt mutatja szerinte, hogy sok baloldali, liberális és zöld szavazó is támogatta őket; ez egy tág és programalapú koalíció!

A Fővárosi Közgyűlésben a NVI adatai szerint a fővárosi listákról a FIDESZ-KDNP 10, a TISZA 10, a DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK 7, a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP – Zöldek 3 és az MKKP 3 mandátumot szerzett. Az Európai Parlamentbe a Fidesz-KDNP 11, a TISZA 7, a MSZP-DK- Párbeszéd- ZÖLDEK 2 és a Mi Hazánk 1 mandátumot szerzett.

Szóljon hozzá!