ZETApress

hírportál

Orbán-kormány terítéken

Dr. Herczog László közgazdász, a Bajnai-kormány 2009. április 16-a és 2010. május 29-e közötti szociális és munkaügyi minisztere: Kommunikáció és valóság – mozaikok az Orbán-kormány társadalompolitikájáról címmel tartott előadást tegnap 17:30-tól a Vörösmarty utcai sajtóház I. emeleti Táncsics-Rát-termében. Beszélgetőtársa Szarvas István tiszteletbeli elnökünk volt.

A MÚOSZ Társadalompolitikai szakosztály vendége 1949. október 24-én született, 1974-ben szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, s mindig is a közigazgatásban dolgozott. Sosem politizált, szakemberként mindegyik kormányhoz lojális volt 1990 előtt és után, így az Antall/Boross-, a Horn- és az első Orbán-kormányhoz is. 2010-ben 61 évesen nyugdíjba vonult, mert a második Orbán megalakulásakor – miniszterségének lejártakor – erre lehetősége nyílt. Fotóink a jelenléti ív kivételével Egressy Rita felvételei.

Tegnapi előadásában kemény kritikát fogalmazott meg a regnáló kormányról. Szót eltett az adó- és bérpolitikáról, a nyugdíj- és bérnövekedésről. Ez nem emelés, csak inflációkövetés, amivel nem kell a kormánynak dicsekednie! – mondta. A 13. havi nyugdíjat sem az baloldali kormány vette el a Fidesz meg visszaadta, ahogy most kommunikálják, hanem más történt! Eredetileg a Medgyessy vezette be 2002-ben, s 2008-ban a világgazdasági válság miatt Gyurcsányék vették el, de 2010-re már helyreállt a gazdaság, Orbánék mégis csak 2020 után, a 2022-es országgyűlési választások előtt ígérték meg először, s akkor is évente 25-25%-ot jeleztek, s végül a választás miatt adták a 100%-ot.

A pedagógusuk béremelése mellett a szakszervezetek és a kamarák, az Alkotmánybíróság, az Ügyészség, a lakájmédia, a bíróságok helyzete is szóba került. Vendégünk arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány igyekszik leépíteni, súlytalanná tenni azokat a szervezeteket, melyeket nem tud uralma alá vonni, s a totális diktatúrára törekszik. Félórásra tervezett, de egyórásra sikeredett előadása végén mi is kérdezhettünk, s ezt magam is megtettem.

– A június 09-ei főpolgármester-választáson kire érdemes szavaznunk? A Fidesz-KDNP jelöltjére, aki minden támogatást megkap majd a kormányzattól, vagy az ellenzéki jelöltre, aki ezután se fog kapni semmit? S vajon Vitézy Dávid, aki 19-én jelentette-be indulását, múltja miatt a tűrt vagy támogatott kategóriába tartozik? – kérdeztem.

– Kell a júdáspénz? – kérdezett vissza a szakember. – Ha csak az számít, hogy megkapjuk a pénzeket, szavazzunk a kormánypártira, ha viszont az ellenállást választjuk, ha meg akarjuk mutatni, hogy a kormány sem tehet meg mindent, válasszuk a baloldali jelöltet és legyen a főváros a szabadság szigete! S hogy Vitézy-vel mi a helyzet? Sem őt, sem a programját nem ismerem, sosem beszéltünk, nincsen róla véleményem! – válaszolt Herczog doktor. Nem vitatkoztam, mert kérdezni mentem, s nem véleményt alkotni.

Szóljon hozzá!