ZETApress

hírportál

Októberben is négy évre választunk

Nem sikerült tegnap elfogadtatni az Országgyűlésben az önkormányzati törvényben tervezett változtatásokat. Az előírt kétharmados támogatottságot nem nyerte el az ötlet, így októberben minden marad a régiben. Nem csökkenthető a képviselők létszáma és a régiók kialakítása is csak feltételesen kezdődhet el.

Az általunk is megírt javaslat szerint az önkormányzati képviselőket, polgármestereket és a főpolgármestert hat évre, a megyei közgyűlés tagjait három évre választottuk volna idén októberben, s ez utóbbiak helyére a 2009-es uniós választásokkal egy időben a régiós közgyűlések tagjait választottuk volna meg. A hétfői ellenzéki ellenállás miatt viszont marad minden a régiben, idén mindegyiküket négy évre választjuk.

Nyílt titok, hogy köztársasági elnökünk a lehetséges legkorábbi időpontra, október 1-jére írja ki a választásokat. Ha tényleg ezt akarja, jó lesz igyekeznie. A törvény értelmében legkorábban a kiírást követő 72-ik napon választhatunk, így legkésőbb július 20-án az államfőnek döntenie kell, s ezt nyilvánosságra is kell hoznia.

Szóljon hozzá!