ZETApress

hírportál

51-en az 50. évfordulón

Az országot várja vendégségbe Siófok kikötője. Magyarország legszebb helyeit, különlegességeit és értékeit mutatja be egy fesztivállal június 9-10-én szombat-vasárnap a BAHART Siófokon. Az idén várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Siófok ad ugyanis ismét helyet a Nemzeti Regattának, ahol 51 hazai település barátságos versenyre kel a Balaton vizén.

A nyár balatoni fővárosában harmadszorra rendezi meg a Balatoni Hajózási Zrt. Siófok város főtámogatásával a Nemzeti Regattát, amely egy kétnapos fesztivál keretében hozza össze a Magyarország minden részéből benevező településeket, hogy egy színes fesztivállal mutassák meg a Siófokra érkezőknek az ország értékeit. A június 9-10-én zajló regattán a települések vitorlás csapatai ? számos hírességgel, sportolókkal, művészekkel erősítve ? egyforma hajókkal és profi kormányosok vezetésével vesznek részt egy barátságos vitorlás versenyen. A május 24-ei hajósorsolásról idekattintva olvashatunk.

A Sió csatorna torkolatában pedig sárkányhajós futamokon húzzák az evezőt a hazai és vendég települések csapatai. A vízen és szárazon is zajló megmérettetésből a gasztronómia sem maradhat ki, hiszen a falvak és városok bemutatkozó standjainál a helyi specialitásokat is elkészítik egy versenyben, amelyet szakértő zsűri értékel és a közönség is megkóstolhatja a messzi tájakról elhozott finomságokat. A kétnapos fesztiválon a Balaton régió meghatározó települései mellett még további 36 település vesz részt Debrecentől Zalaegerszegig, Gyöngyöstől Mohácsig ? megmutatva, hogy a vendégváró Balaton mindannyiunk közös, nemzeti kincse.

Az átkeléstől a kikapcsolódásig

Siófok kikötője régóta igazi csomópont a városban, ahol a Balaton kezdődik. A modern, mólókkal kiépített hajókikötő már 1864-tól üzemel, a rendszeres hajójáratokat is ebben az évben kezdték meg a legendás Kisfaludy gőzössel. A járatok és a kompok ma is nélkülözhetetlen közlekedési eszközök, a tavi hajózás azonban kikapcsolódási lehetőségként is egyedülálló élményeket biztosít. A sétahajók Siófokról a szezonnyitó hétvégén délelőtt tíztől este hatig rendszeresen kifutnak. Az egyórás utazásokat, amelyek páratlan nézőpontból mutatják meg a Balaton és a környező táj látványosságait, ezen a hétvégén stílszerűen a Nemzeti Regatta nevet viselő, 120 fős hajó biztosítja. Szombat délutáni Varázshajót követően este a Siófok katamarán fut ki, amelyet a tánczenék kedvelői vehetnek birtokba bulihajóként.

Egy kikötőben az egész ország

Magyarország településeinek balatoni fesztiválja színes programkínálattal várja két napon át a kikötőbe érkezőket, a hajózások kivételével minden programra díjtalan a belépés. A települések standjain a helyi kulturális és gasztronómiai kínálattal várják a vendégeket, a színpadon pedig a hagyományőrzőktől a néptánc-együtteseken át a sztár-zenekarokig rengetegen szórakoztatják a közönséget. Lesz például Király Viktor és TNT-koncert, eljön Vincze Lilla, a Kowalsky meg a Vega, fellép a Patikadomb, ahogy a bordalokat országszerte terjesztő Vivat Bacchus is műsort ad. A gyerekeknek játszóházakkal, ügyességi játékokkal és bemutatókkal is készülnek. A részletes program és tudnivalók elérhetők weboldalukon. Mindenki találhat tehát az érdeklődésének megfelelő programot a szurkolástól a lazításig Siófok kikötőjében, a nyár első balatoni fesztiváljának hétvégéjén.

Szóljon hozzá!