ZETApress

hírportál

Öttusa VK a Ludovikán

Az NKE Ludovika Aréna – Lobby Bárban tartotta 10 órától a jövő heti hazai rendezésű UIPM Öttusa Világkupa beharangozó sajtóeseményét a Magyar Öttusa Szövetség.

Balogh Gábor, a MÖSZ elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Szövetség egyik legfőbb feladatának a klubokkal való minél szorosabb együttműködés kialakítását tartja, hiszen lényeges, hogy mindenben támogassák őket az olimpia évében. Az elnök hozzátette, hogy a szervezet új elnöksége folyamatosan dolgozik a szervezetfejlesztésen annak érdekében, hogy a versenyeztetés, utaztatás, akadálytalan legyen.

Balogh Gábor hangsúlyozta, hogy készül a MÖSZ új stratégiája, mely várhatóan júliusban lesz kész, hiszen megújul a sportág, és az olimpiát követően 2025. januárjától a szervezetnek új alapokra kell helyezni az együttműködés formáit, koncentrálva az új öttusa elem, az OCR (Obstackle Course Racing) felépítésére, jobban támaszkodva a hazai iskolarendszerre és a honvédelemre az utánpótlás megszervezésében.

Az elnök fontos bejelentést tett, mikor ismertette, hogy hazánk pályázik a 2027-es öttusa-vb megrendezésére, ami olimpiai kvalifikációs verseny lesz. Az időzítés azért is szerencsés, hiszen éppen akkor lesz 100 éves a magyar öttusasport.

Mizsér Attila, a MÖSZ főtitkára ismertette a Világkupa jelentőségét és a hazai várakozásokat. Ez a 4+1 eseményből álló versenycsomag alapjaiban határozza meg a világranglistán elfoglalható pozíciókat, melyek végső soron olimpiai kvótát érnek majd. A hazai versenyzők a szabályok értelmében itthon négy helyett nemenként hatan szállhatnak versenybe a megszerezhető kettő párizsi indulásért.

Mintegy 40 ország 160 sportolóját várjuk Magyarországra, a Világkupán részt vesz a mai öttusa krémje, hiszen többek között az olimpiai ezüstérmes és az idei első világkupán győztes Ahmed Elgendy, a világranglista vezető Mohanad Shaban, a kétszeres címvédő világbajnok Elena Micheli, valamint a címvédő Európa-bajnok Giorgio Malan is indul, így garantált a magas színvonal, emelte ki a főtitkár. Hozzátette, örvendetes tény, hogy egyre több szponzor csatlakozik a Szövetséghez a sportág támogatójaként.

Kiemelte továbbá, hogy Budapesten először egy ingyenesen látogatható családi és sportfesztivál keretében a Fan Zone-ban számos öttusához kapcsolódó és egyéb szórakoztató aktivitást próbálhatnak ki ingyenesen a kilátogatók. A részletes program idekattintva olvasható.

Gulyás Michelle, a Világkupán induló sokszoros díjnyertes öttusázó arról az örvendetes tényről számolt be, hogy jól halad a felkészülése, érzése szerint jobb formában van, mint a Kairóban rendezett Világkupa előtt.

Bőhm Csaba, a férfiak közötti éremesélyes öttusázó arról beszélt, hogy a férfi mezőny nagyon nívós, többek között az egyiptomiak nagyon erős versenyzőkkel jönnek, de esélyesek a franciák és a britek is. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a felkészülése rendben halad, és bár Kairó után gyengélkedett, de mostanra rendbe jött, és várja a versenyt.

Szóljon hozzá!