ZETApress

hírportál

Befutó a Hősök terén

Scott Sunderland ausztrál világbajnok keretbe foglalta a Tour de Hongrie versenyét: a szombathelyi Prológ után a budapesti befutót is megnyerte, az összetettben élen álló kolumbiai Jaramillo meg tudta őrizni sárga trikóját, ő lett a Magyar Körverseny történetének első tengerentúli győztese!

A magyarok közül Lovassy Krisztián ezúttal is remekül teljesített, a budapesti befutónál ötödik lett, míg Peák Barna megőrizte második helyét az összetett versenyben, s övé lett a legjobb fiatalnak járó fehér trikó is. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 25 országból érkezett 106 fős mezőnye hat nap alatt 750+1 kilométert tett meg. A teljes eredménylista idekattintva található.

Már csak 86 kerékpáros állt rajthoz tegnap Jászberényben, ahol fesztivál hangulatban indult útjára a karaván. Az addig eltelt öt nap alatt húsz versenyző adta fel vagy esett ki a küzdelemből. A szombati 4. szakaszon a német Timo Schafer, a szlovén Ziga Jerman és Hartmann József adta fel a versenyt, az orosz Leonyid Krasznov, a szlovákiai Zimány Krisztián és Foltán Adrián pedig időlimit túllépése miatt nem folytathatta.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ezúttal is rengeteg szökési kísérlettel indult a nap, ám a sárga trikós Jaramillót védő amerikai csapat egyiket sem engedte messzire. A nap egyetlen hegyi hajráját a szlovák Tybor vitte el, így az eritreai Ghebreigzabhier megőrizte a piros trikót. A mezőny kilencven kilométernyi száguldás után egyben érkezett meg Budapestre, ahol Lovassy Krisztián megnyert egy gyorsasági részhajrát is. A Hősök terét érintő városligeti körpályán öt kört teljesített a mezőny, és sprintbefutóval ért véget a viadal. Csapatversenyben a dél-afrikai Dimension Data for Qhubeka bizonyult a legjobbnak, a hazai együttesek közül a Bátorfi-Trek Team zárt a legjobb pozícióban.

A legjobban az ausztrál IsoWhey együttese vezette fel a hajrát a világbajnok Scott Sunderlandnek, aki a szombathelyi Prológ után megnyerte a nemzetközi viadal utolsó szakaszát is, sikerével a gyorsasági pontverseny legjobbjának járó zöld mezt is megszerezte. ? A legjobbamat adtam tegnap is, hogy megtartsam a sárga trikót, sajnos ez nem sikerült, pedig a csapattársaim minden segítséget megadtak, hogy jól szerepeljek. De ma bebizonyosodott, hogy nagyon erős csapatunk van, nagyon büszke vagyok erre a győzelemre is ? vélekedett a budapesti szakaszgyőztes, Scott Sunderland.

A sprintben a magyar bajnoki trikót viselő Lovassy Krisztián helyezkedett a legjobban, az ötödik helyet szerezte meg, de mint utóbb elmondta, sokat kivett belőle, hogy a szakasz során a részhajráknál kellett védenie csapattársát, így nem a legjobb erőben ért a városligeti sprintre. Szerepléséért nagy tapsot kapott a körpályát ellepő szurkolóseregtől. A sprintbefutó érdemben nem befolyásolta az összetett élmezőnyének állását, az amerikai UHC kolumbiai menője, Daniel Jaramillo ? aki egyébként 6. lett a budapesti sprinten is ? megőrizte a sárga trikót. ? Nagyon nehéz feladat volt a mai, főleg a csapatom számára, de a társaim az egész nap folyamán meg tudtak védeni. Kicsit más volt a Tour de Hongrie, mint amihez Amerikában hozzászoktunk, nagyon gyors volt, a nagy szél is szokatlan volt, de nagyon jó kis verseny volt. A győzelem nemcsak az én győzelmem, hanem az egész csapaté ? mondta a Magyar Körverseny első tengerentúli győztese, a kolumbiai Jaramillo.

A sprintbefutón a legjobbak között volt (14. lett) a Kontent-DKSI 22 esztendős versenyzője, Peák Barnabás is, aki megtartotta második helyét az összetett versenyben, és az erős mezőnyben a legjobb 23 évnél fiatalabbnak járó fehér mez is az övé lett. ? A mai szakaszon a nagycsapatok elvégezték helyettünk a munka javát. Nem gondoltam volna, hogy két másodpercnyire leszek a sárga trikótól, de ezt azért ezen a szakaszon nehéz lett volna megszerezni. Másodiknak lenni egy ilyen nagy versenyen nagy dolog, jó érzés volt felállni a hét minden napján valamiért a dobogóért, mindenképpen elégedett vagyok! ? így Peák Barnabás, a Tour de Hongrie összetett versenyének második helyezettje, a viadal fehér trikósa.

A 38. Tour de Hongrie emlékezetes befutóval ért véget, a több mint 400 fős karaván hat nap alatt körbejárta az országot, Szombathelyről indulva, Keszthelyt (ezen a napon a szélsőséges időjárás miatt nem jutott el Zalaegerszegre), Velencét, Siófokot, Paksot, Ceglédet, Karcagot, Miskolcot és Jászberényt is útba ejtve jutott el Budapestig. ? Fantasztikusan sűrű hét volt, kaptunk szó szerint hideget-meleget, volt vihar miatt félbeszakított szakasz, volt sporttörténeti befutó Miskolcon szép magyar sikerekkel, óriási hét volt, fantasztikus hangulattal, sok nehézséggel, de szerencsére a szervező csapat nagyszerűen működött, minden nehézséggel megbirkóztunk. Ennyi embert kerékpárversenyen ritkán lehet látni, és ezt láttuk végig, amerre mentünk az országban, az emberek kint álltak az út mentén. Nehéz hét volt, de örülünk, hogy megcsináltuk! ? nyilatkozta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

Szóljon hozzá!