ZETApress

hírportál

Miskolcra értek a kerekesek

Izgalmas küzdelmet és végül egy kisebb csoport sprintbefutóját hozta a Tour de Hongrie 4. szakasza: a kolumbiai Jaramillo szerezte meg az etapgyőzelmet, s ezzel együtt átvette az összetettben a vezetést. A napok óta remeklő Peák Barnabás visszahódította a fehér trikót, az összetettben pedig két másodperc hátránnyal a második helyen áll.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 25 országból érkezett 106 fős mezőnye hat nap alatt 750+1 kilométert tesz meg a ma esti városligeti befutóig. A pénteki 3. szakaszról idekattintva olvashatunk. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dobos László, Karcag polgármestere indította útjára a Tour de Hongrie mezőnyét péntek délután, amelyre a Magyar Körverseny királyetapja várt. A miskolci célig vezető 177 kilométeres út során egy első kategóriás emelkedő megmászása is szerepelt a programban ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A rajtot követő, hosszú, sík egyeneseken egymást érték a szökési kísérletek, amelyek közül végül azt engedte el a mezőny, amelyben szerb, szlovén, ausztrál, német és norvég kerekes tekert. A Bükk lábáig a szökevények három percnyi előnyt gyűjtögettek össze, ami aztán a Miskolcról Bükkszentkeresztre vezető emelkedőn pillanatok alatt elolvadt. Itt nagyjából tizenöt bringás együtt ért fel a csúcsig, ahonnan őrült száguldás vette kezdetét.

A boly a lejtőn kicsit ?meghízott?, s végül sprintbefutó során döntött a szakaszgyőzelemről. Az első helyezést a kolumbiai Jaramillo szerezte meg, aki az időjóváírásnak köszönhetően átvette a sárga trikót is. ? A győzelem fantasztikus érzés, bárhol is rendezik a versenyt. Nagyon nehéz nap volt, már a sík részeken is nagy volt a küzdelem. A hegy nem volt olyan nehéz, de figyelni kellett rá, hogy jó legyen a tempó, és a csapattársak is fel tudjanak zárkózni. Mindig nehéz megvédeni a sárga trikót, az utolsó szakaszon össze kell szedni minden erőnket, nagyon erős csapatunk van, képesek lehetünk rá ? nyilatkozta a sárga trikós Jaramillo.

A mieink közül Lovassy Krisztián szerepelt a legjobban, aki a kilencedik helyen ért célba, de a bolyban tekert Peák Barnabás is, aki remek teljesítményével megszerezte a legjobb 23 évnél fiatalabbnak járó fehér mezt, az összetett versenyben pedig két másodperccel a második helyen áll. Dicséret illeti a Cube-Csömör montisait is, akik közül Valter Attila és Dina Márton is legjobbját mutatta a hegyen, mindketten az élbollyal érkeztek a miskolci célba.

? Nem vagyok tipikus hegyi-menő, ezért a szakasz elejétől sokat próbálkoztam. Az emelkedőn ráálltam a saját tempómra, két-három kilométérrel a hegytető előtt szakadtam csak le, de bíztam benne, hogy a hosszú lejtőn vissza tudok érni. A végén talán kicsit elnéztük az utolsó kilométer jelzését, túl későn kezdtem sprintelni, pedig ebben a napban egy dobogós eredmény is benne lehetett volna. Sajnálom, hogy a siófoki körözésben nem mindenki kapott azonos időt, én is elestem az egyik csapattársammal, és az ott kapott harmincnyolc másodperces hátránnyal számomra elúszott az összetett verseny. Így egy kicsit keserű az öröm számomra ? nyilatkozta Lovassy Krisztián.

? Nagyon jól ment ezen a napon, örülök, hogy végre úgy alakult, ahogyan terveztem. Csapatként is jól együtt tudtunk dolgozni, a hegyen pedig meg tudtuk mutatni magunkat. Nem úgy kezdődött ez a verseny számunkra, ahogy terveztük, de fejben nagyon sokat készültünk erre a szakaszra, és ennek meg is lett az eredménye ? vélekedett Valter Attila, aki a bükkszentkereszti hegyi hajránál a harmadik helyet szerezte meg.

Az összetett 2. helyére lépő Peák Barnabás pénteki bukása miatt kisebb sérülésekkel indult ezen a napon. ? A szakasz elején a rosszabb utakon nagyon nem esett jól, de később már nem figyeltem rá. A hegyen felfelé erősebb tempóra számítottam, ez kedvezett nekem, mert nem tartom olyan jó hegyi-menőnek magam. A hegy után két ljubljanás bringás felváltva támadott, hogy a fehér trikót levegyék rólam, de ahogy felduzzadt a boly létszáma, már senkit sem engedtek el. A sprinthajrán együtt jöttünk a szlovénokkal, így sikerült visszaszerezni a fehér trikót. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Bánt, hogy nem sikerült megszerezni a sárgát, másrészt viszont így nem engem fog mindenki támadni a zárószakaszon. Még az esélyem is megmaradt, ha esetleg dobogóra tudok jönni a végén, a bónusszal meg tudom szerezni az összetett győzelmet is? ? nyilatkozta Peák Barna. A miskolciak is kitettek magukért, egész napos kerékpáros fesztivállal várták a Tour de Hongrie befutóját, a Magyar Körverseny díjait Kriza Ákos polgármester adta át.

Ma a Jászberény és Budapest között kijelölt 112 kilométeres útvonalon egy dombosak szakasztól eltekintve sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Tura, Budapest, Megyeri-híd és Budapest, Városliget) és egy hegyi (Vácegres) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Budapesten, a Városligetben öt kört is teljesít majd a mezőny. Rajt 14:45-kor lesz a jászberényi Lehel Vezér téren, várható befutó 17:30-kor a budapesti Városligetben, ahol 5 kört tesz meg a mezőny. Hagyomány a körversenyeken, hogy a zárószakaszon ?nem illik? az összetettet támadni, de a befutónál megszerezhető bónusz-másodpercek akár át is rendezhetik az összetett állását, így mindenképpen nagy csata várható!

A Tour de Hongrie 5. szakasza során Jászberény és Budapest között 112 kilométert tesz meg a mezőny. A karaván a Jászberény, Pusztamonostor, Jászfényszaru, Zsámbok, Tura, Galgahévíz, Hévízgyörk, Bag, Aszód, Iklad, Galgamácsa, Vácegres, Erdőkertes, Veresegyház, Csomád, Fót, Dunakeszi, Budapest, Városliget útvonalon jut el a célig. Az egyes szakaszokon teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!

Szóljon hozzá!