ZETApress

hírportál

Túljártak a sarkkörön

Visszaérkezett a magyar csapat a világ legnagyobb sarkkörön túli trekkingjéről. Befejeződött a Fjällräven Classic, a világ egyik legnagyobb és legszebb sarkkörön túli trekking-eseménye. A több mint 20 országból összegyűlt extrém kalandtúrázók táborát ezúttal egy 8 fős magyar csapat is erősítette.

A túra a svéd Lappföld egyik legészakibb városából, Nikkaluokta-ból indulva a vad hegyi vidéken, a híres Kungsleden-en, vagyis a Királyok útján keresztülvágva ? 110 kilométeres gyalogtávot teljesítve ? Abiskóban ért véget. ? A túrázók teljes egészében saját magukra hagyatkozva, térerő nélkül, helyenként köves-sziklás, másutt ingoványos, elhagyatott területeken áthatolva kellett hogy teljesítsék a távot ? nyilatkozta Dr. Palkó Zsolt, a nyolcfős magyar csapat egyik tagja, a The Explorer Society elnöke.

A túrázók egyénileg vitték magukkal az 5-7 napra való teljes felszerelésüket, élelmüket, túrasátrukat. Mivel a terep első és utolsó szakaszát kivéve sehol sem működtek a mobiltelefonok, autóval elérhető utak nincsenek, ezért a legnagyobb kihívást a jó erőbeosztás és a folyamatosan változó nehéz terepviszonyok jelentették a rénszarvas csordákkal és az egyik leghíresebb sarki fénnyel övezett vad vidéken ? tudtuk meg Hidvégi Brigitta sajtófőnöktől.

A közel 2300 fős nemzetközi mezőnyből kétszázan voltak kénytelenek sérülés, vagy erőhiány miatt feladni a távot, őket mentőhelikopterrel sikerült biztonságos területre vinni. A Svédország és Európa egyik legnagyobb túraruházat gyártó cége, a Fjällräven által szervezett világhírű sarkkörön túli túrán a magyar csapat kiválóan teljesített. ? Fontolgatjuk, hogy a későbbiekben, a rendkívül zord és extrém téli viszonyok között szervezett kutyaszános Fjällräven Polar túrán is megpróbáljuk majd öregbíteni a magyarok hírnevét és nagyon köszönjük a Fjallraven, a Mountex, a Canon és a Casio segítségét, akik speciális felszereléssel és technikai eszközökkel támogatnak minket ? számolt be Dr. Palkó Zsolt a további tervekről.

Szóljon hozzá!