ZETApress

hírportál

Koló ma lenne 40!

Mindenki keresi a legjobb lehetőséget az 53 nap múlva kezdődő 30. Londoni Nyári Olimpián. 65 nap múlva rendezik meg a kajak-kenu versenyeket, melynek apropóján tartotta a Magyar Kajak-kenu Szövetség sajtótájékoztatóját a szövetség Latorca utcai Székházában.

Az eseményen megemlékeztünk a négy esztendővel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt Kolonics Györgyről, aki ma lett volna 40 éves. ? Koló mély nyomokat hagyott, a sportág nagyon érzi a hiányát, mind emberileg, erkölcsileg, mind eredményességben. Azt nem állítom, hogy az ő távozása miatt került ilyen mostoha körülmények közé a kenu szakág, sokkal inkább azért nincs páros kvótája a magyar csapatnak, mert hihetetlen gyorsasággal fejlődik ez a sportág, ám most ígérem, Rióban mindenképpen elhozzuk a páros aranyat ? nyitotta meg a sajtótájékoztatót Dr. Baráth Etele.

Az elnök elmondta, tudja, hiszi, hogy mindenki lelkében jelen van Kolonics György, aki a magyar sportélet egyik legnagyobb alakja volt. Baráth Etele természetesen beszélt a sportág előtt álló nagyon fontos, amelyben még egy olimpiai válogató, egy Európa-bajnokság és természetesen az olimpia jelenti a fő pilléreket, s megjegyezte, ha a múlt hétvégi duisburgi világkupán elért eredményeket (2 arany-, 2 ezüst-, 1 bronzérem) Londonban is hozná a sportág, nem lennének kétségbe esve.

Ábrahám Attila, a szövetség új főtitkára arról beszélt, hogy az olimpiai részvételhez nem elegendő az indulási helyek megszerzése, a MOB szigorú feltételekhez kötötte a részvételt, amelynek egyik kritériuma, hogy az olimpiára induló minden delegáltnak részt kell vennie egy doppingelőadáson. ? Az elmúlt hetekben erre is sor került ? mondta Ábrahám Attila. ? Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője részletes előadást tartott a sportolóknak, vezetőknek a lehetséges veszélyekről.

Storcz Botond felnőtt kapitány a kvótaszámokról és a jövő hét végén sorra kerülő második olimpiai válogatóról beszélt az érintetteknek. Mint megtudtuk, a férfi kajak esetében hivatalosan még nem dőlt el, hogy nyolc vagy hét kvótával számolhat-e a sportág. Az ICF kiírását értelmezve a poznani pót-kvalifikáción K?1 1000 méteren 3. helyen záró Paumann Dánielnek járna a kvóta, ám nem hivatalosan a szövetség vezetői úgy tudják, mégsem a magyarok kapják az indulói helyet, s az MKKSZ vezetői megfontolják, hogy jogi lépéseket tegyenek az ügyben.

Ami biztos, két egység, Kozák Danuta és az itt megjelent Dombi Rudolf?Kökény Roland páros már biztos részvevője a londoni olimpiának ? mondta Storcz Botond. ? A jövő hétvégi válogatót követően pedig kilencvenöt százalékban kialakul majd a csapat gerince, a végleges nevezést a zágrábi Európa-bajnokság után, július 5-ig kell leadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Az elmúlt napokban több cikk is napvilágot látott a női csapattal kapcsolatban, amelyről azt tudom mondani: természetesek ezek a kavarások, hiszen mindenki keresi a számára legjobb lehetőséget, a legjobb megoldást, és mindez sportszerű keretek között zajlik. A férfi kajak négyesek válogatóján egyelőre úgy tűnik két csapat indul, az egyik a Noé Bálint, Noé Milán, Schenk Áron és Kugler Attila összetételű egység, a másik hajóba pedig a Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kammerer Zoltán és Paumann Dániel ül be, de nem tartom kizártnak, hogy addigra kialakul még egy csapathajó. A hölgyeknél pedig a két egyes- és két páros-válogató eredményei alapján hirdetem majd ki a csapatot.

Szóljon hozzá!