ZETApress

hírportál

Diáksportolók a BOK- és a Körcsarnokban

Négyszáz ifjú küzdősportoló érkezik Budapestre az ISF World Schools Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokságra. A Magyar Diáksport Szövetség szervezésében június 16?21-e között Budapesten sorra kerülő eseményen 4 sportágban versengenek a 13?18 éves sportolók.

A 20 országból érkező, mintegy négyszáz fiatal versenyző között közel ötven magyar fiatalnak is szurkolhatunk birkózásban, judoban, karatéban, valamint taekwondóban. Az esemény nagykövetei: Barka Emese Európa-bajnok és Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó ? derült ki az elmúlt heti sajtótájékoztatón.

Az ISF, azaz a Nemzetközi Iskolasport Szövetség az iskolai sportági világbajnokságok szervezője, világszerte 32 sportágban felügyeli sport világesemények lebonyolítását, továbbá a középiskolások legrangosabb iskolai sporteseményét, a Gymnasiadét. A szövetség elsődleges küldetése a diáksport támogatása, amelynek során a sportolókat az egészséges életmód, a tolerancia, az önkéntesség, a nemi egyenlőség, a béke, illetve a diszkriminációmentesség fontosságára tanítják. A Magyar Diáksport Szövetség a világversenyek aktív rendezőjének számít, hiszen 1991 óta kilenc világbajnokságnak adott otthont, ebből az utóbbi négy évben idén a harmadiknak.

? Az ISF Combat Games világbajnoksággal örömmel csatlakozunk az idei Budapest Európa Sport-fővárosa 2019 rendezvénysorozathoz! ? nyilatkozta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. ? A korábbi években megrendezett versenyeink sikerét látva biztos vagyok abban, hogy a négy küzdősport versenyzői a megmérettetések mellett fantasztikus élményeket is szereznek majd Budapesten. A kiváló versenyhelyszínek és -körülmények mellett ugyanis idén is több, a részt vevő nemzeteket és hazánkat, fővárosunkat is bemutató kulturális programot szervezünk a diákoknak ? nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes egykori öttusázó.

A négy küzdősportot: birkózás, judo, karate (kumite és kata), valamint taekwondo (kyorugi és poomsae) magában foglaló világversenyt először 2 évvel ezelőtt, 2017-ben, az indiai Agraban rendezték meg 6 ország 227 versenyzőjének részvételével. Az idei versenyen már 20 országból több mint 600 résztvevő, köztük 400 versenyző mérkőzik meg. A részt vevő országok: Azerbajdzsán, Bulgária, Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Kazahsztán, Kína, Magyarország, Málta, Nepál, Oroszország, Peru, Spanyolország, Szaúd-Arábia, Tajvan, Ukrajna és USA. A magyar delegáció 17 birkózó-, 7 judo-, 15 karate- és 9 taekwondo versenyzőből áll. A sportrendezvény két zuglói helyszínen zajlik: judo-, karate- és taekwondo versenyek a BOK Sportcsarnok, a birkózóversenyek a szomszédos Körcsarnokban.

? A korábbi években az MDSZ által szervezett nemzetközi sport világversenyek színvonalát tekintve biztos vagyok benne, hogy az ISF Combat Games is nagyon sikeresen zajlik majd. A korábbi iskolai világbajnokságokra személyesen is kilátogattam, ezúttal is ott leszek a megnyitón, hogy a több száz sportolót köszöntsem. A Szövetségnek pedig ezúttal kívánom, hogy szervezőként ismét egy fantasztikus hangulatú nemzetközi versennyel gyarapítsa az eddigi sportesemények sorát! ? mondta el Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Aréna Hotelban. Az ISF Combat Games sajtótájékoztatóján a négy sportág képviseletében részt vett dr. Jernei Zoltán, a Magyar Judo Szövetség alelnöke, Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke, dr. Tahon Róbert, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkára és Farkas Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára is.

Az eseményen Bácsi Péter birkózó a verseny nagyköveteként támogatásáról biztosította az ISF által az önkéntesség és a tolerancia jegyében létrehozott School Sport Foundation ? Iskolai Sport Alapítványt. Az ötödik olimpiájára készülő sportoló dedikálta a magyar olimpiai csapat hivatalos egyenruháit tartalmazó csomagot, amelyet az MDSZ az Alapítvány által kiválasztott budapesti Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szak-középiskola, Szakgimnázium és Gimnázium intézményvezetőjének ad át a Budapestre érkező csapatok által felajánlott további sportszerekkel együtt. ? Saját tapasztalatból azt tanácsolom minden magyar versenyzőnek, hogy legyen állhatatos, kitartó minden versenyen, hiszen ha egy megmérettetés mégsem úgy sikerül, ahogyan számított rá, ne csüggedjen, menjen töretlenül tovább a céljai felé! ? tette hozzá bátorítólag Bácsi Péter.

Az ISF Combat Games fővédnökei: dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, védnökei: Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke és Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke. A rendezvény hivatalos partnerei: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Budapest Európa Sport-fővárosa 2019, a Honvédelmi Sportszövetség és a Kinder+Sport.

Szóljon hozzá!