ZETApress

hírportál

Asha halála

Asha és anyja, Angele a 3. születésnaponMeghalt Asha, a kedves kiselefánt. Csak ötéves volt, s hiába tettek meg mindent érte, pár nap rosszullét után november 24-én szombaton délben örök álomra szenderült ? közölte honlapján a Budapesti Állat- és Növénykert. Kisöccse, Arun 2017. november 08-án született, melyről idekattintva olvashatunk.

Rettegett elefántbetegség támadta meg Ashát, amelynek első tünetei 22-én csütörtökön jelentkeztek nála: először általános bágyadtság vett erőt rajta, majd nehezen mozgott és megváltozott a viselkedése is, a megszokottnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és gondozóival sem működött együtt. Másnap már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult nála.

A tünetek arra utalnak, hogy egy elefántokra jellemző herpeszvírus támadta meg Asha szervezetét. A kórokozó az egész állományban jelen van, minden egyedet érint, de megbetegedést, tüneteket általában nem okoz. Ám ha a vírus valamiért mégis erőre kap, gyorsan kialakul a megbetegedés, és az esetek háromnegyed részében még a gondos ápolás ellenére is pusztulással végződik. A fiatal állatok különösen veszélyeztetettek. (Asha 2016. február 14-ei 3. szülinapjáról idekattintva olvashatunk.)

Az Állatkert állatorvosai és gondozói minden erejüket megfeszítve, a nemzetközi protokoll alapján kezelték Ashát, sőt nemzetközi konzíliumot is tartottak a sikeres gyógyítás érdekében. Asha többek között infúziót és vérátömlesztést is kapott apjától, Assamtól, ám minden erőfeszítés kudarcot vallott, és az alattomos kór két nap alatt legyőzte a kiselefánt szervezetét. Halála azért is nagyon szomorú, mert több mint fél évszázadnyi szünet után 2013. február 14-én Valentin napon ő volt az első elefánt, amelyik Budapesten született. Száz napos korában, 2013. május 24-én rövid ünnepséget tartottak tiszteletére, melyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!