ZETApress

hírportál

Tegnap két galgo érkezett

Eredményesen akcióztak a Galgok Hangjai. Újabb bántalmazott agarak érkeztek. Sikeres a negyedik expedíció is, amelynek célja, olyan spanyol agarak (galgok) mentése, akik a vadászszezon végeztével ?leselejtezésre? kerültek ? tudatta Bogner Szabolcs, Socialize Kft. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A Hungarian Galgo Rescue Team Magyarországon szeretne felelős gazdát találni a most érkezett állatoknak. A vasárnap zárult út eredményeként megalkotásra került az a protokollfolyamat, mely keretében a szervezet közvetítőként működhet Spanyolország és hazánk között az örökbefogadások során.

Szeptember 16-án vasárnap 10:45-kor landolt a Liszt Ferenc repülőtéren a Hungarian Galgo Rescue Team két tagja, nem egyedül érkeztek. Estrellával és Zeusszal a két galgoval szerencsésen értek földet. A csapat két nappal korábban indult útnak Spanyolországba, hogy az ottani partnerszervezettel, egy menhellyel olyan együttműködés alapjait állítsák fel, mellyel megkönnyíti az évi ötven-százezer eldobott fiatal spanyol agár hazai örökbefogadását. Az utat nemcsak hosszas egyeztetés előzte meg, olyan támogatót kellett találniuk, aki finanszírozza az állatok repülőjegyét, logisztikáját, a szállítást megelőző teszteket és az ivartalanítást.

? Szerettünk volna részt vállalni a galgok mentésében, a költségek háromnegyedét finanszíroztuk. Tudjuk, hogy nem csak számos agár, de egyéb állat is segítségre szorul hazánkban, de azt gondoljuk, arra a kegyetlenségre, amely tradíciók mögé bújik Spanyolországban talán mi is figyelmet irányíthatunk. Erős a nemzetközi összefogás a galgokért, szerintünk ebben itthon is számos partnerre találhat a Hungarian Galgo Rescue Team, örülünk, hogy az elsők között lehetünk a támogatásukban ? mondta az idei szponzor, a Socialize képviselője.

? Hálásak vagyunk, hiszen anyagi hozzájárulás nélkül nincs lehetőségünk külföldi mentést szervezni. A lehetőség bármikor adott, szövetségeseket keresünk arra, hogy folyamatosan érkezhessenek galgok hazánkba. Ráadásul az új protokollnak köszönhetően, ha valaki spanyol agarat szeretne örökbe-fogadni, akkor közvetítőként segítünk a szervezésben ? nyilatkozta Csörgő Tímea, HRGT csapattag.

Ez alkalommal a kiadások fennmaradó részét, az örökbefogadás költségét, a rehabilitációt és az állatok hazai ellátását az Agár Fajtamentés előlegezte meg, amit a későbbiekben az örökbefogadók térítenek vissza az alapítványnak. A nemzetközi standardnak megfelelően egy állat örökbefogadási költsége 250 euro, ez az összeg tartalmazza a Spanyolországban elvégzett, utazást megelőző vizsgálatokat, vérteszteket (hiszen csak egészséges kutya utazhat), az ivartalanítás és az állat útlevelének költségét is. Zeusz és Estrella az ő vendégszeretetüket élvezi majd, amíg végleges gazdát nem találnak.

Szóljon hozzá!