ZETApress

hírportál

Újabb magyar mentőexpedíció a galgokért

Negyedik alkalommal indul útra a Hungarian Galgo Rescue Team, olyan spanyol agarakért, akiket a február elsején záruló vadászszezon végeztével már feleslegesnek ítélnek. Ennek az útnak, az agarak mentésén túl más célja is van, olyan nemzetközi protokoll kiépítése, mely keretében egyszerűbben érkezhetnek hazánkba a végzetük elől menekülő galgok.

Szomorú apropó, hogy a csapatnak áprilisban el kellett búcsúznia egyik szeretett, nélkülözhetetlen tagjától, Karádi Bernadettől. Az a két kutya, aki most Magyarországra érkezik, Bernadettnek köszönheti menekülését. Hosszas várakozás, szervezés és vállalati támogatás segítségével, most ez a két állat végre nálunk talál otthont és reméljük mihamarabb gazdát is ? tudatta Bogner Szabolcs, Socialize Kft. Fotónk Roman Bakalarz felvétele.

A kutyák szállítása, az azt megelőző tesztek, az ivartalanítás, a rehabilitáció és természetesen az ellátásuk is jelentős terhet ró az állatmentőkre. Folyamatosan keresnek szponzorokat. A KLM légitársaság után most egy PR ügynökség élt a lehetőséggel és jelentős anyagi hozzájárulással támogatta az utat. ? Amikor hallottunk a lehetőségről, hogy galgok hazajutását segíthetjük nem sokat hezitált az ügyvezetés. Rendszeresen támogatunk állatmenhelyeket és ismerjük a spanyol agarak helyzetét, örültünk, hogy ilyesformán bekapcsolódhattunk a mentésbe, így olyan mintha ez a két állat kicsit mindannyiunké lenne ? mondta a Socialize Kft. cégvezetője.

A mostani út kiemelt célja a kutyák hazajuttatásán túl protokoll megalkotása a spanyol partnerszervezettel, hogy egyszerűbben találjanak gazdát a kint mentett állatoknak itt, Magyarországon, illetve, a Hungarian Galgo Rescue Team közvetítőként és utógondozóként segíthesse a hazai örökbefogadásokat. A csapat már úton van, szeptember 15-én szombaton este érkeznek haza, reméljük egy sikeres expedíció lezárásával, két galgoval, akik gazdát keresnek.

A spanyol agarak helyzete

Február elseje a spanyol agarak, a galgok világnapja. Ezen a napon végződik a hivatalos vadászati idény Spanyolországban, mellyel együtt megkezdődik a feleslegessé vált galgók ?leselejtezése?. A több éve erősödő nemzetközi összefogás, igyekszik minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy a kegyetlenséget nem lehet tradíciók mögé rejteni. Hazai, lelkes, civil kezdeményezés hatására, már itthon is bekapcsolódtak a nemes állatok mentésébe. Tavaly január 30-ai írásunk idekattintva olvasható.

Az agaras vadászat Spanyolországban tradíció, amihez sajnos a feleslegessé vált kutyák kivégzése is szorosan hozzátartozik. Állatvédők által közzétett adatok szerint, a több mint 170 ezer vadász Spanyolországban összesen 490 ezer galgót tart, melyből évente körülbelül ötven-százezer állattól szabadulnak meg. Sajnos a vadászidény végén az agarak válogatott módszerekkel történő kivégzése mélyen gyökerező tradíció, talán a bikaviadalok esetéhez hasonlítható legjobban, amelyet a nemzetközi nyomásnak és a milliók által aláírt petícióknak köszönhetően egyre több helyen tiltanak be az országban.

Szerencsére egyre több az olyan vadász, aki a kutyáit leadja egy menhelyen, ezek viszont sok esetben már az idény vége előtt telt-házzal működnek, így a spanyol sintértelepek és menhelyek egyszerűen nem tudják kezelni a hirtelen leadott, nagy mennyiségű és a bejelentések alapján összegyűjtött, gyakran sérült galgot. Számos esetben kérnek segítséget Európa és a világ más pontjairól, partnerszervezetektől. Egy ilyen kérésre reagált a Hungarian Galgo Rescue Team, akik 2016 óta több expedíciót is szerveztek.

Szóljon hozzá!