ZETApress

hírportál

Sztárok és kutyák

Kacsavadászatra tartott weimari vizslám csak két dologtól félt, a víztől és a puskalövéstől. Egy vízi vadásztól ez igazán szép teljesítmény, mesélte Bodrogi Gyula ma este az Alexandra Pódiumom. Egyszer három és fél kilométert futott egy puskalövés után, de nem a vad után, hanem egy távoli kukoricásba. Onnan kellett azután előcsalogatni, amikor elült fegyverropogás.

A szuka remek anya lett, folytatta a színművész. Nem a közmondás szerinti kilencet, hanem 11-et kölykezett. Egyik fiát most fácánozásra használja Bodrogi. Nem csak azt szedi össze, amit gazdája lőtt le, hanem az összes dögöt a lába elé teríti a körvadászaton.

Az idézett élménybeszámolót Kalmár Tibor: Sztárok és kutyák című könyvbemutatóján hallottuk. A többi vendég olyan színésznő volt, aki ugyancsak szerepel kutyájával a műben. 26 történetet olvashatunk, s a hallgatóság körében is jobbára hölgyek voltak. Négy színésznő emlékezett, míg a szerző több távollévőről is mesélt.

Voith Áginak már kiskorától voltak kutyái gellérthegyi otthonukban. Bundás és Marcsi, a két puli egész nap a járdán heverészett és minden arra járót 10-15 méteren át hangos ugatással kísért. Később a Viszki nevű skót terrierre váltott, aki a skót italról kapta a nevét. Később két fehér vetit, egy fiút és egy lányt kapott. Buci és Fini együtt nézik a tévét, s minden állatot, köztük az MGM oroszlánját megugatnak. Csak akkor voltak bajban, amikor Charly, a majom ruhában jelent meg a képernyőn. Őt csak akkor vették állatszámba, amikor négykézlábra ereszkedett.

Géczy Dorottya nem tart kutyát, de szomszédainak ? Felföldy Anikónak és férjének, Körmendy Vilmosnak ? boxerével jól kijön. Brúnó mindig körbedorombolja őt, igazi macskatermészet, de sosem ugrik fel a művésznőre. Csala Zsuzsa lábtörése miatt nem jöhetett el, róla a szerző mesélt. Nemrég költözött ki egy kertes házba száz kilós bernáthegyijével, akit hatalmas termete miatt csak utánfutóval lehet szállítani.

A kutya a színpadon is hű játszótárs

Lehoczki Zsuzsa a színházba is elhordja jorkshier terrierjét. Az állat már a ruháról tudja, hogy vége az előadásnak, s indulhatnak haza. A múltkor sehogy sem értette, miért nem mennek? Nehéz lett volna neki megmagyarázni, hogy még egyszer előadják aznap délután a darabot, s addig ő nyugtalanul várakozott. Vele ellentétben Kulka János kutyája még a színház környékétől is irtózik. Egyszer egy előadás alatt bezárták az öltözőbe a Nemzetiben, s azóta börtönnek véli a kultúra fellegvárát.

Van, aki kutyájával együtt is fellépett. Csala Zsuzsáénak például írtak egy szerepet a Kriminális kabaréban. Kiküldték a színpadról a Mikroszkópban, majd az adott végszóra kellett visszajönnie. Ha a gazdája eltévesztette a végszót, a kutya kinn maradt. Balázs Péter egy cirkuszi produkcióba vitte kutyáját, ahol egy újságot kellett olvasnia. A papírt előzőleg olyan anyaggal kenték be, amely odavonta a figyelmét. Amikor a beépített néző megkérdezte, mit olvasott, gazdája kész volt a válasszal. Csak olvasni tud, de beszélni nem! ? mondta a csattanót.

Pálos Zsuzsa belvárosi házába nem akart, de mégis kapott egy spánielt. Mivel munkája során hajnaltól késő estig nélküle volt otthon, az állat előbb-utóbb búskomorrá vált. Hiába akarták többen is kényeztetni a családból, csak gazdájától fogadott el eleséget, s csak vele ment le a második emeletről dolga végzésére. Mivel nem akarta tovább kínozni, egy vidéki kertes házba ajándékozta a jókora állatot, s legalább félévig nem látogatta meg, hogy ne zavarja meg a beilleszkedését.

Végszóra Sáfár Anikó is megérkezett. Négy kutyáját a Duna-parton sétáltatja, s a Vágóhídról veszi élelmüket. Volt már korábban 18 kutyája is egyszerre. Ha betegek, kézrátéttel gyógyítja meg őket. Két rákos kutyája is volt már, melyeknek csak pár hónapot ígért az állatorvos, s mégis mindketten két és fél évig éltek. Módszerét ma már férje, a marxista-ateista Berecz János is elismeri.

A visszaemlékezések után a nagyszámú közönség gyorsan elkapkodta a 2500 forintos kötetet. A keménytáblás, igényes kidolgozású műből még egy sajtópéldány sem maradt. Annyi baj legyen, legalább nem kellett végigállnom a dedikálásra várók hosszú sorát.

Szóljon hozzá!