ZETApress

hírportál

Vetélkedő kutyusokról

FerencvárosiakA FKÉCSZ ma délután a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában tartotta a Köztisztaság (ingyenes kutyapiszok gyűjtőzacskó osztás), kutyák egyedi megjelölése (ingyenes mikrochipezés befejezése), kutyatartók és általános iskolai tanulók tájékoztatása a kulturált kutyatartás érdekében című ferencvárosi önkormányzati pályázatának ünnepélyes díjkiosztóját.

Szervezetünk céljai elsősorban a ferencvárosi kutyatartók és nem kutyások közötti távolság szűkítése. Olyan dolgokra törekszünk, melyek kutyásnak és nem kutyásnak egyaránt hasznosak. Nagyon fontosnak tartjuk a köztisztaságot. Kihelyeztünk ingyenes kutyabélsár-gyűjtőzacskókat a kutyatartók részére a belső- és középső Ferencváros több pontján, valamint a József Attila lakótelepen. Szükséges az a pozitív kampány is (példamutatással, újságcikkekkel, hirdetőtáblákkal), amely arra szólítja fel az embereket, hogy használják ezeket a zacskókat ? mondta el Dr. Horváth Dávid, a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete elnöke.

Az előzetes felmérések alapján egyértelműen kiderült, hogy a lakosság a kerületben nagyon fontosnak tartja a köztisztaság védelmét. Ráadásul a kutyaürülék nem csak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is, állatról emberre terjedő betegségek fertőzésforrása is lehet. A köztisztaság és a környezetvédelem mindannyiunk igénye és érdeke. Azonban nem véletlenül szerepel az érdekvédelem szó a Szervezet nevében. Olyan kutyafuttatók kialakítására is törekszünk, ahol nyugodtan el lehet engedni a kutyákat, póráz nélkül is. Szervezetünk egyébként ingyenes orvosi, állatorvosi előadások tartását és tájékoztató cikkek megjelentetését is végzi. Szervezetünk politikamentes, közérdekű és közhasznú civil szervezet.

Idei önkormányzati civil pályázatunk főleg a kerületi köztisztaságot és a kulturált kutyatartást segítették elő: Ingyenes kutyapiszok gyűjtőzacskók osztása a ferencvárosi kutyatartóknak. A kerületi köztisztasági program népszerűsítése különféle sajtóorgánumokon keresztül, interneten, szórólapokon, előadásokon, megbeszéléseken és a szervezet közgyűlésén keresztül. Kutyatartók és általános iskolai tanulók tájékoztatása a ferencvárosi kutyatartók és az általános iskololások körében.

A közterületen elhelyezett kutyapiszok gyűjtőzacskó-tarolók folyamatos feltöltése, ezen fémtartályok karbantartása, szükség szerinti pótlása és a szállítás megszervezése, új tartályok kihelyeztetése. A Ferencvárosi Önkormányzat állat-egészségügyi feladataiban történő részvétel és szaktanácsadás. A ferencvárosi kutyák ingyenes (Önkormányzat által támogatott) mikrochipes megjelölésének befejezése több ferencvárosi körzetben, az egyedi megjelölés népszerűsítése a kulturált kutyatartás érdekében.

Az ünnepélyes díjkiosztón az elnöki köszöntőt követően Réczey Katalin biológia szakos tanár rövid beszámolót tartott az iskola tanulói által írt kutyás vetélkedőről, majd Illés Miklós és Zombory Miklós, a Ferencvárosi Önkormányzat képviselői rövid tájékoztatást adtak a civil szervezetek tevékenységéről. A díjátadáson a két-két ötödikes és hatodikos osztály 1-2-3. helyezettjei oklevelet, s az elsők emellett ajándékcsomagot is kaptak, melyekben a kutyáknak való termékek voltak. A közös fotózást követő fogadáson a nyertes gyerekek megbeszélhették a felnőttekkel a tapasztalatokat.

Szóljon hozzá!